90 χρόνια πριν στην «Κ»…5 – 3 – 1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…5 – 3 – 1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΑΡΧΗ: Oσον αφορά τας εκλογάς της 5ης Μαρτίου, παρ’ όλην την απρόοπτον και δραματικήν τροπήν των γεγονότων, η κυβέρνησις είνε αποφασισμένη να προβή εις την διεξαγωγήν των, χωρίς καμμίαν αναβολήν. Ποία θα είνε τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών, εις τας οποίας δεν είναι ουσιαστικώς δυνατή η συμμετοχή των κομμουνιστών και σοσιαλδημοκρατών, ημπορεί να προΐδη τις μετά βεβαιότητος. Ο εθνικιστικός συνασπισμός θα καταγάγη αναμφιβόλως εύκολην νίκην, ελλείψει σοβαρών αντιπάλων, μένει όμως να εξακριβωθή αν η νίκη αυτή ανταποκρίνεται εις την πραγματικήν αύξησιν των εθνικιστικών δυνάμεων… Εκείνο πάντως το οποίον δύναται να λεχθή μετά βεβαιότητος είνε ότι αι εκλογαί αυταί της 5ης Μαρτίου μακράν του να αποδώσουν εις την Γερμανίαν την ησυχίαν της, μέλλουν μάλλον να σημειώσουν την απαρχήν έτι σοβαρωτέρων και κρισιμωτέρων δοκιμασιών, όχι μόνο εσωτερικώς, αλλά και εξωτερικώς.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ [των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τις εκλογές της ίδιας ημέρας]: Την υστάτην αυτήν στιγμήν, καθ’ ην πρόκειται ν’ αρχίση η ψηφοφορία, ολίγας μόνον ακόμη έχομεν να σας απευθύνωμεν λέξεις: Κανείς ας μην παραλείψη ν’ ασκήση το ύψιστον κυριαρχικό δικαίωμά του ως πολίτου, συγχρόνως δε και υπέρτατον έναντι της χώρας καθήκον του. Ενώπιον των καλπών μη διστάσετε προκειμένου να εκλέξετε. Καταψηφίσατε το αμαρτωλόν κυβερνητικό συγκρότημα της ηθικής και οικονομικής χρεωκοπίας, εις τας τάξεις του οποίου προσετέθησαν πολιτικοί, οίτινες έναντι ευτελών ανταλλαγμάτων κατεπρόδωσαν την εμπιστοσύνην σας.

ΠΡΟΕΛΑΣΗ: Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισήλθον χθες εις την πόλιν Γιεχόλ, κατέλαβον επίσης την πόλιν Τσεκ-Τε και εσταμάτησαν την προέλασίν των προ του μεγάλου Σινικού Τείχους. Επωφελούμενοι των εσωτερικών δυσχερειών της Σοβιετικής Ρωσσίας και της μεγάλης οικονομικής διαταραχής, η οποία διαρκώς αυξάνει εν Αμερική, οι Ιάπωνες εύρον την ευκαιρίαν να προελάσουν ακινδύνως εντός του ασιατικού εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή