Αναιρέσεις και πισωγυρίσματα

Αναιρέσεις και πισωγυρίσματα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυδιαφημισμένη μεταστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη μετριοπάθεια, που ξεκίνησε με την επίσκεψή του στον «μισητό» –κάποτε– πρόεδρο της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, πέρασε από τη «δεδομένη», όπως παρουσιάστηκε, απόφασή του «να τελειώσει» με τον κ. Πολάκη και κορυφώθηκε με τη συνέντευξή του στο Mega, υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε το σχέδιό του να αποκαταστήσει το ρήγμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες του μεσαίου ή κεντρώου χώρου.

Χρειάστηκαν ωστόσο μόνο λίγα 24ωρα και μια χούφτα δημοσκοπήσεις που να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται ούτε αυτή τη φορά τη φθορά της κυβέρνησης για να ακυρώσει το διαζύγιο με τον «αψύ Σφακιανό» και να προσφέρει, έτσι, στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ τα καλύτερα επιχειρήματα για να αποδομήσουν ως υποκριτικό το μετριοπαθές προσωπείο που επιχείρησε να φορέσει.

«Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας. Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με νηφάλιο πολιτικό λόγο», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Π.Γ. του κόμματος. Για να δώσει, αμέσως μετά, συγχωροχάρτι στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος στην «επιστολή γενναίας αυτοκριτικής», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας, δεν αναίρεσε τίποτα από τη χυδαία κριτική και τις απειλές, αλλά απλώς ζήτησε συγγνώμη από το κόμμα, τον πρόεδρο και τους συντρόφους του.

Η «κωλοτούμπα» για τον βουλευτή Χανίων είναι βέβαιο ότι θα κοστίσει, πολύ περισσότερο που η «αποφασιστικότητα» του αρχηγού «να τελειώσει με τον πολακισμό» είχε πολυδιαφημιστεί από τους κατάλληλους ιμάντες μεταβίβασης. Από την εξέλιξη ζημιώνονται όλοι, από τον πρόεδρο έως τους πασοκογενείς και την εσωκομματική αντιπολίτευση, αφού αποδέχθηκαν να επιστρέψει θριαμβευτικά ο κ. Πολάκης στα ψηφοδέλτια, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά ανοχή στη μισαλλοδοξία, στη στοχοποίηση προσώπων, στις προγραφές όσων διαφωνούν και στην αγοραία συμπεριφορά, με δυο λόγια σε μια βαθιά αντιδραστική νοοτροπία.

Η εξήγηση ότι ο αποκλεισμός του θα στερούσε ψήφους από την αριστερή βάση του κόμματος είναι ανεπαρκής και σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον αφελής. Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι το νέο προφίλ του αρχηγού θα απέδιδε δημοσκοπικούς καρπούς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, τότε οι σχεδιασμοί και η στρατηγική της είναι πολύ ρηχοί. Το συγχωροχάρτι αναιρεί τους ίδιους τους στόχους που έθεσε ο κ. Τσίπρας, να πείσει δηλαδή αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντι στο κόμμα, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που απωθούνται από τον πολακισμό.

Από την άλλη, δεν εξυπηρετεί και το πρώτο ζητούμενο, που προκύπτει από όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αυτές έδειξαν ότι το μπλοκ των αναποφάσιστων αλλάζει χαρακτηριστικά και τα κομματικά επιτελεία σπάνε το κεφάλι τους για να τα εντοπίσουν και να προσαρμόσουν ανάλογα τις πολιτικές τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αποφάσισε πως η λύση είναι η επιστροφή του κ. Πολάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή