90 χρόνια πριν στην «Κ»…25-3-1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…25-3-1933

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ: Η συζήτησις επί της αγγλικής προτάσεως ήτο το θέμα της συνεδριάσεως, ήτις ήρχισεν υπό την προεδρίαν του κ. Τιτουλέσκο, όστις ομιλών εξ ονόματος των κρατών της Μ. Αντάντ εδήλωσεν ότι αι τρεις χώραι, τας οποίας αντιπροσωπεύει είνε έτοιμοι να αποδεχθούν το αγγλικόν σχέδιον ως βάσιν των συζητήσεων, υπό την αίρεσιν όμως τροποποιήσεων τινών, τας οποίας θα υποβάλη μεταγενεστέρως. Την ιδίαν άποψιν διετύπωσε και ο αντιπρόσωπος της Ελβετίας κ. Μόττα, όστις προσέθεσεν ότι το σχέδιον Μακδόναλδ έσωσε την Διάσκεψιν. Είτα ωμίλησαν διάφοροι αντιπρόσωποι, εν οις και οι αντιπρόσωποι της Νορβηγίας και της Τουρκίας, οίτινες επέκριναν σημεία τινά του αγγλικού σχεδίου. Ο Νορβηγός αντιπρόσωπος κ. Λάγκε εξέφρασε την λύπην του διά την παράλειψιν ουσιωδών τινών ζητημάτων εκ του αγγλικού σχεδίου, ως επί παραδείγματι του περιορισμού των δαπανών των πολεμικών υπουργείων των διαφόρων κρατών, της ασκήσεως ελέγχου επί της οπλοβιομηχανίας […].

ΦΟΙΤΗΤΑΙ: Οι φοιτηταί χθες, με τα πηλήκιά των και τον ενθουσιασμόν των, ανεδείχθησαν αληθείς εθνοφρουροί. Επανέφερον εις την μνήμην πάντων τους παλαιούς φοιτητάς με τας εθνικάς των παραδόσεις, με τας εξεγέρσεις υπέρ γενικών και πατριωτικών ζητημάτων, με τας νεανικάς των παρεκτροπάς, με την ζωήν των ανθρώπων του μέλλοντος.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΝ: […] Εξ ίσου οδυνηραί, η τε εσωτερική και η εξωτερική κρίσις και ίσως οδυνηροτέρα η πρώτη εις άμεσα αποτελέσματα, καθιστούν το έργον της Κυβερνήσεως εκτάκτως δυσχερές. Διότι όπως η εξωτερική κρίσις επέφερε ικανήν ελάττωσιν πόρων διά το εμπορευόμενον και ναυτιλόμενον έθνος μας, ούτω και η εσωτερική επέφερεν εξάντλησιν των πλουτοπαραγωγικών ποσών μας, κατεπόνησε τον λαόν μας, απεμύζησε και την τελευταίαν του ικμάδα. […] Αλλ’ αδιάφορον. Ενικήσαμεν τελικώς πάντοτε ως Εθνος. Θα νικήσωμεν και μίαν ακόμη φοράν […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή