Το δίκιο του κ. Δραγασάκη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα, αν κάποιος ξεπατώνεται στη δουλειά για να βγάλει 100.000 ευρώ ετησίως, έχει συνεταίρο της εργασίας του το κράτος. Θα πληρώσει περί τις 35.000 ευρώ φόρο, αφού ο κλιμακωτός συντελεστής ανεβαίνει μέχρι 40%. Αν όμως κάποιος έχει κληρονομήσει μετοχές από τον πατέρα του που του αποδίδουν ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ, μπορεί «να κάααααθεται», αφού απλώς χαρτζιλικώνει το κράτος με 5.000 ευρώ. Ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής (flat tax) για τις αποδόσεις κεφαλαίου είναι 5%.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι ζουν από τα μερίσματα μετοχών· τα «δημόσια δεδομένα» του ελληνικού κράτους δεν επιτρέπουν τέτοιου τύπου αναλύσεις. Δεν γνωρίζουμε επίσης πόσοι ζουν (ή, όπως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, θα μπορούσαν να ζουν) από τα ενοίκια. Πάντως, αν κάποιος δεν δουλεύει και ζει από τις αποδόσεις της ακίνητης περιουσίας του (ας πούμε ότι έχει έσοδα 100.000 ευρώ), θα πληρώσει περί τις 20.000 λιγότερα από τον μισθωτό· 17% είναι το flat tax για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.

Για εισοδήματα από τόκους καταθέσεων δεν θα έπρεπε να μιλάμε διότι οι τράπεζες τείνουν να μηδενίσουν τα επιτόκια, αλλά εκεί γίνεται το έλα να δεις. Το εισόδημα από καταθέσεις φορολογείται αυτοτελώς 15% (δέκα επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες από την άλλη μορφή κεφαλαίου που είναι οι μετοχές), αλλά μετά προστίθεται στο εισόδημα των φορολογουμένων, στο οποίο επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Μύλος απίστευτος που καμία κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά, αναχρονιστική ή εκσυγχρονιστική, δεν θέλει να ξεδιαλύνει. Το φορολογικό μας σύστημα δομήθηκε με το ρητό «μεροδούλι, μεροφάι, στατιστική». Το μόνο που θέλουν οι κυβερνήσεις είναι να βγάλουν τη χρονιά χωρίς να τους έρθει καμιά απανταχούσα από τις Βρυξέλλες για αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, και να εξυπηρετήσουν διάφορες κοινωνικές ομάδες· ευάλωτες ή μη, κατά προτίμηση τις δεύτερες, αφού αυτές έχουν πολιτική μόχλευση για να επιβάλουν πολιτικές.

Συνεπώς είχε απόλυτο δίκιο ο κ. Γιάννης Δραγασάκης όταν στηλίτευσε τον εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή 5% στη φορολογία μερισμάτων, κι ας σκούζει η κυβέρνηση περί υπερφορολόγησης που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία βάζει τον μικρομεσαίο σύζυγο της μυλωνούς με τους πραματευτάδες μερισματούχους.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί συγκρίνουν την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, ασχέτως αν δεν είναι τιμητικό αυτό. Λένε για τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή της γείτονος. Αυτό είναι αληθές. Μόνο που εκεί το 10% είναι πραγματικός ενιαίος φορολογικός συντελεστής: 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων, 10% στα μερίσματα, 10% στην εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή