Ζητείται απολογισμός

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 29 του περασμένου Μαρτίου δημοσιεύθηκε η απόφαση 26709 του υπουργείου Εσωτερικών, που προέβλεπε την «κατανομή ποσού ύψους 23.140.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2023 στους δήμους της χώρας, για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας».

Σε αυτήν τονιζόταν ότι για την κατανομή του ποσού ελήφθη υπόψη «η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία καταρτίστηκε βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία κ.ά.» για τους 332 δήμους. Για παράδειγμα, το κονδύλι για τον Διόνυσο ήταν 230.000 ευρώ, ενώ για του Ζωγράφου 30.000 ευρώ.

Τα χρήματα, σύμφωνα με την απόφαση, έπρεπε να διατεθούν «αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας», οι δε «ενέργειες» που μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν οι δήμοι περιγράφονταν ως εξής:

– Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, κ.λπ.) αρμοδιότητάς τους.

– Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της εντός των διοικητικών ορίων των δήμων.

– Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους δήμους καθ’ υπόδειξιν και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, κυρίως στη ζώνη μείξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.

– Συμβολή των δήμων στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες.

– Υλοποίηση προληπτικών μέτρων που αποβλέπουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

– Θέματα προμήθειας εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.λπ.), λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κ.λπ.) και κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Θα ήταν χρήσιμο, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του φθινοπώρου, να γίνει ένας πραγματικός απολογισμός για τον τρόπο που διέθεσαν οι δήμοι τα κρατικά κονδύλια για την πυροπροστασία. Γιατί στο Λουτράκι, στα Δερβενοχώρια και στο Λαγονήσι οι περιοχές κοντά στους οικισμούς κάθε άλλο παρά καθαρές διαπιστώθηκαν από υλικά που τροφοδοτούν τις φλόγες. Και βρισκόμαστε ακόμη στη μέση του καλοκαιριού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή