Το μυστήριο Κασσελάκη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκπληξη δεν είναι τόσο ότι ένας άγνωστος νέος πρότεινε εαυτόν ως σωτήρα της πολιτικής σκηνής, όσο ότι παραλίγο να πετύχει τον σκοπό του στον πρώτο γύρο των εκλογών. Χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και τέταρτο τη τάξει πολιτειακό παράγοντα), χωρίς να γνωρίζουν τίποτα γι’ αυτόν. Το ανορθολογικό του άλματος, αντί να προκαλεί απορία, είναι ίσως η καλύτερη (αν όχι μοναδική) εξήγηση για την επιτυχία του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτοί που τον ψηφίζουν δεν θεωρούν πρόβλημα το ότι δεν τον γνωρίζουν – τον ψηφίζουν ακριβώς επειδή δεν τον γνωρίζουν.

Γι’ αυτό τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ανακλαστικά να διαχειριστούν την από μηχανής πρόκληση – δεν διέθεταν αντισώματα για να αφομοιώσουν, να εξουδετερώσουν το ξένο σώμα που διείσδυσε στην κορυφή του κόμματος. Η ανορθόδοξη υποψηφιότητα πάτησε στα κενά που υπήρχαν στις πρόχειρες δομές και νωχελικές διαδικασίες του κόμματος. Επιπλέον, ο Κασσελάκης ευνοήθηκε από την αμηχανία και τις στερεοτυπικές αντιδράσεις των αντιπάλων του. Οι επισημάνσεις τους ότι αυτός ήθελε να αλλάξει τα πάντα, ενώ ουδείς τον γνώριζε, τον ωφέλησαν αντί να τον βλάψουν. Μετά τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας η ανάλυση δείχνει ότι κάποιοι υποστηρικτές του Κασσελάκη ήθελαν να «τιμωρήσουν» τους υποψηφίους που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλοι ήταν οπαδοί άλλων κομμάτων που ήθελαν να προκαλέσουν ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για όσα τους ενοχλούσαν στη λειτουργία του κόμματος (αλαζονεία, κλίκες κ.ά.). Με άλλα λόγια, πολλοί είδαν στον Κασσελάκη ό,τι ήθελαν να δουν. Γι’ αυτό τον ευνόησε το ότι είναι άγνωστος παράγοντας και ότι το «σύστημα» τον πολεμάει.

Μέσα στη γενική πολιτική και ιδεολογική θολούρα, ο τόσο συμβατικός Κασσελάκης (Goldman Sachs, εφοπλιστής, άριστος κ.λπ.) μπορεί να προβάλει εαυτόν ως «αντισυστημικό», ανατροπέα, χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς θα κάνει. Η επαναστατική αερολογία αρέσει σε όσους μπούχτισαν με την πολιτική. Το φαινόμενο είναι διεθνές, εξάλλου. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του Κασσελάκη παίζει και ο παράγοντας περιέργεια. Πόσες φορές δεν είδαμε σε τηλεπαιχνίδι οι συμμετέχοντες να επιλέγουν το κουτί με το άγνωστο περιεχόμενο, αντί για τα σίγουρα λεφτά; Από Δευτέρα θα μάθουμε κι εμείς το έπαθλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή