Αποδοκιμασία της αλαζονείας

Αποδοκιμασία της αλαζονείας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα αποδοκιμασίας στην αλαζονεία και την αυταρέσκεια που έδειξαν στελέχη της Ν.Δ. μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έδωσε ο χθεσινός δεύτερος γύρος. Νικητής το ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας (κ. Δούκας, Αγγελούδης). Ηττημένη εμφανίζεται η Ν.Δ., η οποία επικράτησε μόνο σε μία (Πελοποννήσου, κ. Πτωχός) από τις έξι περιφέρειες, με νικητές 4 «γαλάζιους» αντάρτες και τον υποψήφιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρέτα στη Θεσσαλία. Κύριο χαρακτηριστικό η τεράστια αποχή.

Αν και η κυριαρχία της Ν.Δ. στη χώρα παραμένει –και δεν αλλάζει σημαντικά σε σχέση με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές– οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα προειδοποίησης στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στόχος του είναι να κερδίσει η Ν.Δ. και τις 13 περιφέρειες αλλά και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Τελικά κέρδισε σε 8 περιφέρειες (τη μία μαζί με το ΠΑΣΟΚ), ενώ δεν επικράτησε σε κανέναν μεγάλο δήμο.

Η μεγάλη ανατροπή έγινε με την ήττα στον Δήμο Αθηναίων του κ. Μπακογιάννη, ο οποίος φαινόταν το απόλυτο φαβορί, αφού προηγείτο με 42% έναντι 14% του κ. Δούκα στον πρώτο γύρο. Τελικά έχασε με 44% έναντι 56% του κ. Δούκα. Χαρακτηριστικό της ανατροπής ήταν ότι αυτοί που ψήφισαν τον κ. Μπακογιάννη χθες, όπου υπήρχαν δύο μόνον υποψήφιοι, ήταν σχεδόν 7.500 λιγότεροι απ’ ό,τι στον α΄ γύρο, όπου υπήρχαν πέντε! Σημαντική ώθηση φαίνεται να πήρε ο κ. Δούκας από το ντιμπέιτ, καθώς έδειξε ότι είναι ένας μετριοπαθής, ισορροπημένος άνθρωπος με ένα τεκμηριωμένο σχέδιο αλλαγών και προτάσεων για τον Δήμο Αθηναίων.

Οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στόχος του είναι να κερδίσει η Ν.Δ. τις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους.

Αρνητικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε στις χθεσινές εκλογές η αυταρέσκεια με την οποία πολλά στελέχη της Ν.Δ. υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα του α΄ γύρου, εμφανίζοντας το κυβερνητικό κόμμα ως ανίκητο και ακαταμάχητο, λίγες εβδομάδες μετά τις αρρυθμίες και καθυστερήσεις στις καταστροφές στη Θεσσαλία. Αλλά και οι απαξιωτικές πελατειακού τύπου δηλώσεις υπουργών, που επιχείρησαν να συνδέσουν την ενδεχόμενη νίκη των υποψηφίων της Ν.Δ. με τη γρήγορη διαχείριση εκ μέρους του κράτους των αποζημιώσεων και των επιδομάτων προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί εξίσου με όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, ενώ «οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη».

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στους δύο μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες Θεσσαλίας (μαζί με ΣΥΡΙΖΑ) και Κρήτης (μαζί με Ν.Δ.), η επικράτηση σε πάνω από 100 δήμους, καθώς και η δεύτερη θέση του σε αρκετές περιφέρειες, περνάει το μήνυμα ότι το κόμμα έχει ανοίξει πανιά για να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας – κάτι που θα δοκιμασθεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή