Στρατηγικές ευκαιρίες για την Ελλάδα

Στρατηγικές ευκαιρίες για την Ελλάδα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στη Γάζα δεν περιορίζεται στην ισραηλινο-παλαιστινιακή κλίμακα. Οι μέλλοντες ιστορικοί θα εντοπίσουν, ίσως, την αφετηρία για τις αγριότητες της Χαμάς. Δεν χρειάζεται, όμως, αυτή η γνώση για να διακριθούν οι ομόκεντροι κύκλοι της γεωπολιτικής λογικής.

Οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι ανά τον κόσμο βίωσαν ξανά τους εφιάλτες από τις ανατριχιαστικά παρόμοιες ναζιστικές βαρβαρότητες. Ακολούθησε, φυσικά, οργή και η ανάγκη για απάντηση. Τα πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα, καταλλήλως προβεβλημένα, εξεγείρουν τους αραβικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς, η πίεση των οποίων καθορίζει τη στάση των κυβερνήσεων.

Ο αμερικανικός σχεδιασμός για εναλλακτικό «δρόμο της μετάξης» ακυρώνεται. Η νέα κρίση αποσπά την προσοχή από την Ουκρανία. Αναμφιβόλως, οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Ο ρωσικός αναθεωρητισμός υποχρέωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να στραφούν ξανά προς την Ευρώπη· τώρα πρέπει να διαχειριστούν ένα ακόμη μέτωπο στη Μέση Ανατολή. Εχουν, δηλαδή, δύο περισπασμούς από τον στρατηγικό τους στόχο· την Κίνα. Μετά την ουκρανική κρίση, είναι το δεύτερο μεγάλο χτύπημα στα δυτικά συμφέροντα, σε μιαν εποχή κατά την οποία η Δύση υπερ-αμφισβητείται.

Η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη περισσότερο εμπλεγμένη, καθώς γειτνιάζει με τις δύο εστίες. Η ουκρανική κρίση επανέφερε στον ευρωπαϊκό ορίζοντα τη Γεωπολιτική. Η κρίση της Γάζας και η έξαρση της τρομοκρατίας εντείνει το αίσθημα της ανασφάλειας. Ταυτοχρόνως, η Ευρώπη έχει τραυματική εμπειρία από την περίοδο Τραμπ, όταν η ευρωατλαντική αλληλεγγύη αμφισβητήθηκε.

Εχουν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια μείζονα ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, ώστε να προσαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στους νέους αβέβαιους ασταθείς καιρούς. Το αίτημα της ασφάλειας έχει καταστεί πολύ ισχυρότερο από την ευημερία. Το «μέρισμα της ειρήνης» φαίνεται πολύ μακρινό.

Κατά συνέπειαν, μετά τις επόμενες ευρωεκλογές θα τεθούν ζητήματα αλλαγών, τα οποία αφορούν πρωτίστως και την Ελλάδα. Επείγει η προετοιμασία της ελληνικής στρατηγικής, ώστε να επηρεάσει και να αξιοποιήσει την ante portas ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση.

Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να συμμερίζονται την ανάγκη της προστασίας. Λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι η μόνη νατοϊκή χώρα η οποία δεν καλύπτεται από τη Συμμαχία ως προς τη βασική αμυντική της ανάγκη.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εντάσσοντας την Ελλάδα στην ΕΟΚ, εξάλειψε τους κινδύνους για το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο Κώστας Σημίτης, εντάσσοντας την Ελλάδα στην ΟΝΕ, απέτρεψε επί μακρόν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν αξιοποιήσει καταλλήλως τα νέα ευρωπαϊκά ρεύματα, μπορεί να διασώσει την Ελλάδα από την απειλή του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Ανεξαρτήτως από τις προσπάθειες για προσέγγιση, δεν πρέπει να λησμονούνται ή να υποτιμώνται οι τουρκικές απειλές στα ελληνικά νησιά. Οι αυταρχικοί ηγέτες δηλώνουν τις προθέσεις τους. Ο Χίτλερ και ο Πούτιν είχαν αναγγείλει τα επιθετικά τους σχέδια – και τα πραγματοποίησαν. Γιατί να εξαιρεθεί ο Ερντογάν;

Ηδη έχει αρχίσει η συζήτηση για τις επικείμενες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Πρόσφατα, κατόπιν πρόσκλησης των υφυπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, δώδεκα εμπειρογνώμονες παρουσίασαν μια σχετική μελέτη. Στόχοι της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι να αυξηθεί η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλαμβάνει δράση· να προετοιμαστεί η διεύρυνση· να ενισχυθεί το Κράτος Δικαίου.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει η πρόταση να επεκταθεί η «ειδική πλειοψηφία» και στους τομείς κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας – ή, τουλάχιστον, στην κοινή πολιτική ασφαλείας. Σε αυτήν την υπόθεση, τα σύνορα της Ελλάδας θα μετατραπούν σε πραγματικά, κοινώς αποδεκτά, ευρωπαϊκά σύνορα.

Οι μικρές χώρες όπως η Ελλάδα είθισται να αντιστέκονται στη διεύρυνση του κανόνα της ειδικής πλειοψηφίας, δηλαδή την κατάργηση της ομοφωνίας. Σήμερα, όμως, οι γεωπολιτικές συνθήκες απαιτούν να συνταχθεί με τους υποστηρικτές της. Το κόστος κάποιων δυσμενών αποφάσεων ισοσταθμίζεται από τη συνεπαγόμενη ασφάλεια απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Στον ρευστό, αβέβαιο κόσμο, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να συμμερίζονται την ανάγκη της προστασίας. Λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι η μόνη νατοϊκή χώρα η οποία δεν καλύπτεται από τη Συμμαχία ως προς τη βασική αμυντική της ανάγκη. Η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Eνωσης σε αμυντικό φορέα γεννά σοβαρές ελπίδες, καθώς προκύπτει από την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας παγκοσμίως και, ιδιαιτέρως, στο ευρωπαϊκό πεδίο. Οι καιροί ου μενετοί.

* Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή