Ολα τα είχαν, ο Κασσελάκης τούς έλειπε

Ολα τα είχαν, ο Κασσελάκης τούς έλειπε

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά έχουμε δει σε αυτή τη χώρα. Αρχηγό κόμματος να διαγράφει με «τιτίβισμα» τρία στελέχη του, μαύρα μεσάνυχτα, δεν το έχουμε ξαναδεί. Πόσο μάλλον, όταν και οι τρεις –Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης– ήταν πρώην υπουργοί, με τους δύο τελευταίους μάλιστα να έχουν περάσει και από την ανώτατη κομματική θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ! Πολύ περισσότερο, όταν οι διαγραφές αυτές είναι άσφαιρες χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Κεντρικής Επιτροπής…

Ο ίδιος, νεόκοπος αρχηγός που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, έφτασε στην αποκήρυξη του εαυτού του στην προσπάθεια να εξηγήσει τα ιδεολογικά του άλματα: τι λέει σήμερα και τι υποστήριζε πριν από δέκα χρόνια σε άρθρα του στον «Εθνικό Κήρυκα», όταν δούλευε για την Goldman Sachs.

«Τα 15.000 άτομα που αποφάσισαν να απολύσουν από το Δημόσιο στην Ελλάδα μέσα στο 2012 μου φαίνονται πάρα πολύ λίγα. Κατά τη γνώμη μου, θα ‘πρεπε να είχαν ήδη απολύσει πολύ περισσότερα και να επένδυαν τα χρήματα στη μείωση της φορολογίας».

Και η σημερινή αντίδραση Κασσελάκη. «Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών. Ημουν ένα παιδί που δούλευε σε πολύ δύσκολο τομέα, δούλευα πάρα πολύ σκληρά. Ημουν σε μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος, προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου και να βοηθήσω τους γονείς μου».

Καλά στα 24 δεν είχε μυαλό να σκεφτεί και γι’ αυτό παρασύρθηκε από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία. Για όσα είπε στα 35 του, στον ΣΕΒ, που ακούγονται μάλλον σαν συντηρητικό μανιφέστο, τι έχει να πει;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας, εκείνο μιας σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί τη λέξη “κεφάλαιο”, αλλά τη βλέπει ως ένα εργαλείο για ευημερία, για μείωση των τεραστίων ανισοτήτων μέσω μιας ισχυρής ανάπτυξης». Ανάσκελα τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δείχνει πλέον πιο κοντά στη Ν.Δ. παρά στην Αριστερά.

Είναι φανερό, πάντως, ότι ο νέος αρχηγός θέλει να μετακινήσει το κόμμα προς το Κέντρο –κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας– για να προσελκύσει πολίτες που ψηφίζουν σήμερα ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ.

Ομως, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του μετριοπαθούς κόσμου της Κεντροαριστεράς, πρέπει να λες σοβαρά πράγματα. Να έχεις ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα, μια ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης με αρχή, μέση και τέλος. Και να μη δίνεις καθημερινά τροφή στα πρωινάδικα της τηλεόρασης, προβάλλοντας κατά κύριο λόγο την προσωπική σου ζωή.

Κανείς δεν πείθεται με αριστερές κοινοτοπίες, με φθηνά λαϊκίστικα κηρύγματα και με αντιπολιτευτική γραμμή που αποφασίζεται από τον πιο τοξικό βουλευτή – Παύλο Πολάκη. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία 24ωρα ο κ. Κασσελάκης κατήγγειλε τον πρωθυπουργό επειδή δεν… απέτρεψε τον βομβαρδισμό του ναού του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από την αεροπορία του Ισραήλ. Και συμπέρανε ότι η εξασφάλιση της περίφημης επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα επετεύχθη επειδή η κυβέρνηση φτωχοποίησε τους Ελληνες.

Προφανώς, κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνουν σημασία σε όσες πολιτικές φανφάρες λέει κάθε τόσο ο αρχηγός τους. Ούτε ότι συμπεριφέρεται με αυταρχικό τρόπο σε κάθε ευκαιρία. Ποντάρουν στον κ. Κασσελάκη γιατί ελπίζουν και πάλι στην εξουσία, στα υπουργικά αυτοκίνητα και στη διακυβέρνηση της χώρας από τη «δεύτερη φορά Αριστερά». Θεωρούν ότι η επικοινωνιακή του δεινότητα θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις – κάτι που δεν έχει φανεί έως τώρα.

Το μεγάλο τεστ για τον κ. Κασσελάκη είναι οι μετρήσεις κοινής γνώμης που θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες –στις οποίες φαίνεται να κινείται κοντά στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ–, αλλά και οι σκληρές επόμενες εσωκομματικές αναμετρήσεις, στην Κεντρική Επιτροπή της 11ης-12ης Νοεμβρίου και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο. Και βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου όπου, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ –λόγω συμπεριφοράς χιλίων καρδιναλίων από τον νέο αρχηγό– έχει πολλές πιθανότητες να κατέβει ως… δύο κόμματα.

Σημειώνεται ότι για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που δεν θέλουν να ψηφίσουν Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ παραμένει πιο ελκυστική εναλλακτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ρέπει προς τον λαϊκισμό, έχει σχέδιο και συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις για όλα τα θέματα και εμπειρία από τη διακυβέρνηση της χώρας για πάνω από 20 χρόνια. Και επιπλέον, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κόμμα που στήριξε τη χώρα για να μην πέσει στο βάραθρο της δραχμής, υπογράφοντας μνημόνιο μόνο του με μεγάλο πολιτικό κόστος. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε ψέματα: σκίσιμο μνημονίων, χάρισμα χρεών και λεφτόδεντρα με ουρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή