Ενα βήμα στη σωστή κατεύθυνση

Ενα βήμα στη σωστή κατεύθυνση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, όποιος μισθωτός διαβάσει τα νέα μέτρα θα αντιληφθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες παραμένουν και μετά τις νέες εξαγγελίες τα χαϊδεμένα παιδιά κάθε κυβέρνησης πέριξ του πολιτικού κέντρου, που τους βλέπει ως πιθανούς ψηφοφόρους της.

Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια, το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ – όσο περίπου ένας μισθωτός που εισπράττει τον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση θεώρησε, επιτέλους, ότι η εξόφθαλμη αυτή φοροδιαφυγή και η κατάφωρη αδικία προς τους μισθωτούς –οι οποίοι σημειωτέον πληρώνουν το σημαντικότερο μέρος των φορολογικών εσόδων– πρέπει να σταματήσουν.

Ωστόσο, αντί να βρει τρόπους για να στριμώξει τους επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν –με ασφυκτικούς ελέγχους «πόθεν έσχες», υπολογισμό των πραγματικών δαπανών διαβίωσης με βάση το επίπεδο ζωής τους κ.λπ.– ώστε να υποχρεωθούν να παρουσιάσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, ανακοίνωσε ότι κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορεί πλέον να δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ.

Προφανώς, όποιος ελεύθερος επαγγελματίας έδειχνε εισόδημα 5.000 τον χρόνο και τώρα υποχρεώνεται να δηλώνει 10.920 θα πληρώνει 500 ευρώ περισσότερο φόρο τον χρόνο. Είναι ασφαλώς ένα βήμα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να παταχθεί η φοροδιαφυγή των δισεκατομμυρίων ευρώ που στερεί από τον κρατικό κορβανά η πλειονότητα των επαγγελματιών. Μάλιστα, ακόμη και γι’ αυτό το υποχρεωτικό όριο που έθεσε η κυβέρνηση στις δηλώσεις των επαγγελματιών, προσπάθησε να τους χρυσώσει το χάπι. Εξήγγειλε μειώσεις στον φόρο επιτηδεύματος (650 ευρώ σήμερα) για όσους δηλώσουν 5% πάνω από το όριο των 10.920 ευρώ!

Θυμίζω ότι ελεύθεροι επαγγελματίες κοροϊδεύουν την εφορία διπλά. Πέραν των εισοδημάτων που κρύβουν, κατακρατούν και μέρος του ΦΠΑ που έχουν εισπράξει από τους πολίτες χωρίς να το αποδώσουν στο κράτος. Μια υστέρηση φορολογικών εσόδων που υπολογίζεται κοντά στα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο – από τις μεγαλύτερες αναλογικά στις χώρες της Ε.Ε. Θυμίζω επίσης ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έκανε πάνω από 10 χρόνια για να συνδέσει τις ταμειακές και τα POS με το υπουργείο Οικονομικών – και ακόμη δεν το έχει ολοκληρώσει. Συμπέρασμα: Εχουμε ακόμη να κάνουμε άλματα για να φθάσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή