Η οδύσσεια των ανεξάρτητων αρχών

Η οδύσσεια των ανεξάρτητων αρχών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To αίτημα της αντιπολίτευσης είναι πολύ απλό και απολύτως θεμιτό: η αντιπαραβολή της λίστας των 91 στόχων του Predator που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Αν αυτό συμβεί δεν χρειάζεται ούτε η υποτιθέμενη αναβάθμιση της υπόθεσης των υποκλοπών επειδή… κινδυνεύει με παραγραφή ούτε απαιτούνται άλλου είδους παρεμβάσεις στη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια τα πάνδεινα: από την αντικατάσταση των ενοχλητικών μελών τους με αμφιλεγόμενες διαδικασίες και μετεξεταστέα μαθηματικά, τη διαπόμπευσή τους από συγκεκριμένα ΜΜΕ και τη δίωξή τους, τις αλλεπάλληλες αναβολές της συνεδρίασης για την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ έως τις συστηματικές πιέσεις κι απειλές. Εξαρχής είχε ειπωθεί ότι η συνεχιζόμενη απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου τείνει να γίνει χειρότερη από το σκάνδαλο αυτό καθαυτό.

Αν ύστερα από αυτή την αιτηθείσα αντιπαραβολή αποδειχθεί ότι πράγματι υπήρχε ένα ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων δημοσίων προσώπων, ότι ΕΥΠ και σκοτεινοί κύκλοι κάτοχοι ή ενοικιαστές του Predator ήταν συγκοινωνούντα δοχεία, προφανώς ο πρωθυπουργός θα κληθεί να θυσιάσει ορισμένους πρώην έμπιστους συνεργάτες του.

Δεν είναι όμως αυτό προτιμότερο από αυτή τη χαίνουσα πληγή, που δηλητηριάζει ενάμιση χρόνο τώρα την πολιτική ζωή της χώρας; Kαι η οποία έχει διαρρήξει τη σχέση του με εισαγγελείς, συνεργάτες, πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τα οποία υποπτεύονται αλλά δεν ξέρουν με βεβαιότητα αν η προσωπική τους ζωή έχει παραβιαστεί, με ποιο πρόσχημα και ποια αληθινή (;) υποψία.

Δύο πρόεδροι που πίστεψαν στην ανεξαρτησία των Αρχών τους, κάποια μέλη τα οποία δεν είχαν τίποτα να κερδίσουν από την έκθεσή τους, μια χούφτα δημοσιογράφοι, λίγοι ευρωβουλευτές είναι οι άνθρωποι οι οποίοι κράτησαν και κρατούν την υπόθεση ζωντανή. Αποκηρύχθηκαν όλοι τους ως εμμονικοί και ανιαροί, πράκτορες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ολιγαρχών, που παίζουν παιχνίδια και είναι νάρκισσοι, υπονομεύουν το αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας κ.λπ.

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Το κίνητρό τους είναι η αγωνία να μην παγιωθεί η αίσθη-ση «έλα μωρέ, όλοι τα ίδια κάνουν, τι Predator τι νόμιμη επισύνδεση», να μην κατρακυλήσει η χώρα λίγο ακόμη πιο κάτω στο κράτος δικαίου και στην ελευθερία του Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή