Πρώτα βαθμοί, μετά χρήματα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζαμε πριν από κάθε αυτοδιοικητικές εκλογές ποιοι δήμοι είναι νοικοκυρεμένοι, ποιοι δήμαρχοι διαχειρίζονται συνετά τα χρήματα που λαμβάνουν, κάνουν σημαντικές παρεμβάσεις για την πολιτική προστασία, το περιβάλλον, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ισως, στις πρόσφατες εκλογές, τα αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις να ήταν διαφορετικά αν οι πολίτες είχαν σφαιρική πληροφόρηση πριν ψηφίσουν.

Συνήθως «μαυρίζουμε» κάποιον έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή, μια πλημμύρα, μια πυρκαγιά, όταν εκ των υστέρων αποκαλύπτονται οι εγκληματικές παραλείψεις και τα κενά, όσα θα έπρεπε να έχουν κάνει οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες και δεν έκαναν. Και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχουμε αρκετά παραδείγματα ανεύθυνης, κακής τοπικής αυτοδιοίκησης, που στοίχισε ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες. Θα έπρεπε να μπορούμε να αξιολογήσουμε τους τοπικούς άρχοντες σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους και σίγουρα προτού συμβεί το κακό. Να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι υπάρχει στα ταμεία των δήμων, τι προτεραιότητες θέτουν οι υπηρεσίες τους, αν υλοποιούν έργα υποδομών και ποιότητας ζωής.

Την τελευταία πενταετία, ούτε ένας δήμος δεν κατάφερε να εκπληρώσει όσα έργα είχε προαναγγείλει σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μόνο το 27% κατάφερε να υλοποιήσει τα έργα σε ποσοστό άνω του 50%.

Σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ της «Κ», η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα νέο σύστημα αυστηρής αξιολόγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και σκοπεύει να το εφαρμόσει το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα ειδικό point system 12 σημείων, που θα μετράει τις επιδόσεις δήμων και περιφερειών σε τομείς όπως η οικονομία, η πολιτική προστασία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, και ανάλογα με αυτό θα κατανέμονται οι πόροι.

Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες του δημοκρατικού βίου της χώρας οι αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν γίνει οι πλέον αδιάφορες, ωστόσο αποτελούν την πιο σημαντική εκλογική διαδικασία. Οι δήμοι έχουν τριπλό ρόλο. Πολιτικό, καθώς οι δημότες εκλέγουν απευθείας τους δημάρχους. Διοικητικό, αφού συμμετέχουν στο ενιαίο σύστημα διοίκησης στη χώρα. Αναπτυξιακό, διότι δέχονται και διαχειρίζονται πολύ μεγάλα κεφάλαια τα οποία είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. Το να γίνεται αξιολόγηση με βάση συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης, οι οποίοι μάλιστα θα είναι δημόσια αναρτημένοι ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες, είναι απολύτως σωστό, είναι απολύτως αναγκαίο. Την τελευταία πενταετία, ούτε ένας δήμος δεν κατάφερε να εκπληρώσει όσα έργα είχε προαναγγείλει σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μόνο το 27% κατάφερε να υλοποιήσει τα έργα σε ποσοστό άνω του 50%. Η ύπαρξη ενός point system, αν λειτουργήσει σωστά, μπορεί να έχει άμεσο και μετρήσιμο αποτέλεσμα, να οδηγήσει σε μια καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT