Αλλο 600 εκατ., άλλο 10 δισ.!

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κ. Στέφανος Κασσελάκης, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, επιθυμεί να παρουσιάσει μια διαφορετική, πιο σοβαρή εικόνα από εκείνη αμέσως μετά την εκλογή του, που γινόταν συστηματικά βασικό θέμα στα πρωινάδικα της τηλεόρασης. Απέσυρε από το προσκήνιο τον σύντροφό του και τον σκύλο του και ξεκίνησε θεσμικές συναντήσεις αλλά και πολιτικές τοποθετήσεις για διάφορα θέματα.

Ετσι, με αφορμή τις νέες φορολογικές διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για φορολογική αλαζονεία η οποία οφείλεται στο 41% που πήρε στις εκλογές. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον φόρο για τους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο. «Οχι επειδή σας κάνουμε χάρη. Αλλά επειδή με αυτό το εισόδημα είναι κοινωνική ανάγκη ο φόρος που πληρώνετε να είναι μηδέν», είπε χαρακτηριστικά.

Μια θέση απολύτως λαϊκιστική, που στόχο έχει να χαϊδέψει τα αυτιά χιλιάδων φοροφυγάδων. Ως γνωστόν το 70% των 735.000 ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο. (Οι επαγγελματίες στα ταξί δηλώνουν μέσο εισόδημα 3.726 ευρώ τον χρόνο, κομμωτήρια 3.439 ευρώ, συνεργεία αυτοκινήτων 6.017 ευρώ και μπαρ 6.860 ευρώ.)

Με άλλα λόγια, σχεδόν μισό εκατομμύριο επαγγελματίες εμφανίζονται να κερδίζουν λιγότερα απ’ όσα βγάζει σε ένα έτος ένας εργαζόμενος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ. Είναι επόμενο ότι θα πληρώνουν αστείο φόρο – κατά μέσον όρο μόλις 867 ευρώ τον χρόνο (217 ευρώ κύριος φόρος και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος). Φόρο πολύ μικρότερο από αυτόν που πληρώνει ο μέσος μισθωτός (1.160 ευρώ) και ελάχιστα υψηλότερο από τον μέσο συνταξιούχο ο οποίος πληρώνει 847 ευρώ τον χρόνο.

Ευτυχώς, κόντρα στους λαϊκισμούς Κασσελάκη, η κυβέρνηση τολμάει να κάνει επιτέλους κάποια πρώτα βήματα για να πατάξει τη φοροδιαφυγή των επαγγελματιών, οι οποίοι, ως γνωστόν, αντιμετωπίζονται ως «προνομιούχος πελατεία» για τη Ν.Δ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι επαγγελματίες να πληρώνουν ετησίως πρόσθετη φορολογία 600 εκατ. ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι η φοροδιαφυγή της συγκεκριμένης οικονομικής ομάδας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ ετησίως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Είναι, όμως, μια καλή αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή