«Κέντρο ακούει; Εχετε μήνυμα από τη Θράκη»

«Κέντρο ακούει; Εχετε μήνυμα από τη Θράκη»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 Νοεμβρίου 2021 παραδόθηκε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό με θέμα την Ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που είχε συσταθεί από τη Βουλή με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2020.

Το πόρισμα είχε εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία (Ν.Δ.) καθώς έκαστος των σχηματισμών που συμμετείχαν στην επιτροπή είχε καταθέσει τη δική του πρόταση, με εξαίρεση τους δύο εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ (Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος) που έχοντας εσωκομματικές ασχολίες (εκλογές) δεν προσήλθαν καν στην τελευταία σύνοδο, αφήνοντας τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ να σώσει την παρτίδα καταθέτοντας «δικό» του πόρισμα.

Εστω και έτσι, το πόνημα εγκρίθηκε από τη Βουλή με ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι σύντομα το περιεχόμενό του θα «μεταφερθεί» στο πεδίο και θα ανοίξει ο δρόμος για την ενίσχυση των υποδομών και της οικονομίας στην ακριτική αυτή περιοχή.

Εγινε αποδεκτή και πρόταση του μειονοτικού βουλευτή να συγκροτηθεί επιτροπή παρακολούθησης της προόδου υλοποίησης των προβλεπομένων στο πόρισμα.

«Η Βουλή εξέπεμψε διχαστικό μήνυμα για τη Θράκη και είναι κρίμα. Υπάρχει όμως και το χειρότερο: να βαλτώσει η πρόταση και να ολισθήσει σε καλένδες. Εκτός και αν η κυβέρνηση αποδείξει ότι εννοεί ό,τι ψήφισε», είχαμε επισημάνει τότε σε αυτή τη στήλη.

Φευ, δύο χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει προχωρήσει και το πόρισμα παραμένει «πουκάμισο αδειανό» – ούτε καν η επιτροπή συγκροτήθηκε (το επανέφερε πρόσφατα ο Αχμέτ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής).

Δεν γνωρίζω τι εισπράττουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά στη Θράκη το κλίμα είναι βαρύ. Οι απλοί άνθρωποι, ο επιχειρηματικός κόσμος, εμφανίζονται απογοητευμένοι, κουρασμένοι από υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.

Μας το έλεγαν με πίκρα, ντόπιοι συνομιλητές μας, επιχειρηματίες κ.ά., κατά την πρόσφατη επίσκεψη ομάδας συντακτών της «Κ» στον Εβρο, με φόντο την τεράστια καταστροφή –όπως και στη γειτονική Ροδόπη– από τις πυρκαγιές στα δάση και τις περιουσίες και εν αναμονή πλημμυρών τον χειμώνα.

Φαίνεται ότι «fast track» ως προς την υλοποίηση των έργων υπάρχει μόνο στην επικοινωνία των αποφάσεων οι οποίες αφήνονται κατόπιν στις μυλόπετρες της γραφειοκρατίας που τις εξαερώνουν.

Και αν συμβαίνει αυτό και αλλού, όπως στην υπόθεση του μετρό στη Θεσσαλονίκη, των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία, κ.ά., η περίπτωση της Θράκης έχει ξεχωριστή σημασία και την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή