Εγκλήματα πολέμου;

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίσκεψή μου στη Νορμανδία προ ετών, μια κυρία που είχε ζήσει την απόβαση του 1944 μου είχε πει ότι κατά τους βομβαρδισμούς των συμμάχων που την προετοίμασαν είχαν μάθει να αναγνωρίζουν από τον ήχο των αεροπλάνων τους Αμερικανούς από τους Αγγλους. Οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν από μεγάλο ύψος, οι βόμβες έπεφταν σε ολόκληρη την πόλη και όλοι έτρεχαν στα καταφύγια. Οι Αγγλοι κατέβαιναν χαμηλά και χτυπούσαν στοχευμένα στρατιωτικούς στόχους. Την ιστορία τη θυμήθηκα παρακολουθώντας στο Netflix τη μίνι σειρά «Το φως που δεν μπορούμε να δούμε». Διαδραματίζεται στο Σεν Μαλό της Βρετάνης το 1944, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών των συμμάχων. Μετά τη ρίψη των οβίδων, τα αεροπλάνα πετούν σημειώματα που προειδοποιούν τους κατοίκους για τον επόμενο βομβαρδισμό και τους καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη. Οι Γερμανοί, όμως, έχουν κλείσει τις πύλες και απαγορεύουν την έξοδο. Ελλειψη τροφίμων, φαρμάκων και, επιπλέον, βόμβες που πέφτουν βροχή. Πώς να μην πάει ο νους σου σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα; Θα μου πείτε οι Γάλλοι υπέμεναν διότι περίμεναν τους συμμάχους ως απελευθερωτές. Δεν ισχύει το ίδιο για τους Παλαιστινίους. Ας μπούμε, όμως, στη θέση των κατοίκων της Δρέσδης ή του Βερολίνου ή, ακόμη χειρότερα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Τον Β΄ Παγκόσμιο τον κέρδισαν οι σύμμαχοι θυσιάζοντας πολλούς αμάχους. Τα θύματα των βομβαρδισμών ήταν παράπλευρες απώλειες, εκτός από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι όπου έπεσαν βόμβες ειδικά κατασκευασμένες για να εξοντώσουν πληθυσμούς ολόκληρους.

Αν και δεν είμαι ειδικός, νομίζω ότι η πρόθεση μετράει στο διεθνές δίκαιο για τον χαρακτηρισμό μιας πράξης ως έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητος. Γι’ αυτό παραμένει τουλάχιστον ακατανόητη η στάση του ΟΗΕ και αξιωματούχων, οι οποίοι αποδίδουν αδιακρίτως αυτούς τους χαρακτηρισμούς στη δράση του Ισραήλ. Είναι σαν να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση που δέχθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Ο φιλειρηνιστής κ. Γκουτέρες έχει πει τίποτε για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς; Αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αφού είχε ως στόχο ανυπεράσπιστους αμάχους με μόνο κριτήριο τη θρησκεία ή την υπηκοότητα. Και μάλιστα, σε κιμπούτς των οποίων οι κάτοικοι ανήκουν ως επί το πλείστον στην Αριστερά και είναι υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους. Το Ισραήλ βομβαρδίζει για να ελαχιστοποιήσει κατά το δυνατόν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι χερσαίες του δυνάμεις. Ο,τι έκαναν και οι σύμμαχοι πριν από την απόβαση στη Νορμανδία. Αναγνωρίζεις το δικαίωμά του να αντιδράσει στην επίθεση που δέχτηκε; Και αφού το αναγνωρίζεις, ας σκεφτείς ότι όλοι αυτοί οι άμαχοι είναι θύματα πολέμου επειδή τους κρατάει ομήρους η Χαμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή