Ειδικές δυνάμεις, όχι ειδικές ανάγκες

Ειδικές δυνάμεις, όχι ειδικές ανάγκες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχθές Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Είχε όμως μια μεγάλη ιδιαιτερότητα η προχθεσινή ειδικά ημέρα: κατά τον 18ο Χειμερινό Διάπλου Βουλιαγμένης στον Ναυτικό Ομιλο Βουλιαγμένης (ΝΟΒ), κολύμπησαν όχι μόνον ΑμεΑ αλλά και οι Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία ανήκει στην Αδα Σταματάτου, ιδρύτρια και πρόεδρο της ΑΜΚΕ Race for Autism GR. Αφού πήρε την απαραίτητη άδεια από το Δ.Σ. του ΝΟΒ, προσκάλεσε τα γνωστά «βατράχια» του Π.Ν.

Το ισχυρό μήνυμα που βγαίνει από αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία είναι το εξής: «Δεν υπάρχουν ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν μόνο ειδικές δυνάμεις». Είναι ένα μήνυμα με βαρύνουσα σημασία, όχι μόνο για τις «ειδικές δυνάμεις» των ΟΥΚ αλλά και για την τόσο χρησιμοποιημένη μα τόσο εσφαλμένη χρήση του όρου «Ατομα με Ειδικές Ανάγκες» – λανθασμένη απόδοση από το Special Needs in Education, που αναφέρεται στις μαθησιακές δυσκολίες και όχι στην αναπηρία.

Να σταματήσουμε επιτέλους να χρησιμοποιούμε τον όρο «Ατομα με Ειδικές Ανάγκες», είτε από ευγένεια είτε από φόβο μην προσβάλλουμε κάποιον ή επειδή φοβόμαστε τη λέξη «αναπηρία».

Προχθές, στον 18ο Χειμερινό Διάπλου του ΝΟΒ, αγώνα-θεσμό πλέον ανοιχτής θάλασσας, ΑμεΑ έλαβαν μέρος ισότιμα με άλλους 800 κολυμβητές στις αποστάσεις των 750/1.500/3.000 μέτρων.

Πρέπει εδώ να μνημονεύσουμε: Μαρία Σαμπανίδου (51 ετών, 750 μέτρα). Το 2016 σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο προκάλεσε παράλυση στη δεξιά της πλευρά και σοβαρές επιπλοκές στη λειτουργία των νεφρών της.

Χρήστος Φράγκος (46, 750 μ). Στα 20 του, το 1998, πέρασε εγκεφαλομυελίτιδα που του έκανε παραπληγία. Εδώ και έναν χρόνο συμμετέχει και σε αγώνες δρόμου 5 χιλιομέτρων με το αμαξίδιό του.

Γιάννης Γκόρος (25, 750 μ). Στα δύο του χρόνια διαγνώστηκε με βαρύ αυτισμό και με νοητική υστέρηση κάτω του 30.

Χάρης Αποστόλου (750 μ.). Εχασε το ένα κάτω άκρο έπειτα από ατύχημα. Είναι δρομέας και χειμερινός κολυμβητής με την ομάδα WeSwim.

Δημήτρης Παπαβασιλείου (3.000 μέτρα) με επέμβαση καρδιάς, ενώ η Αντιγόνη Χαρίεσσα Βασιλοπούλου (26, 1.500 μ., με οπτική αναπηρία που προκλήθηκε έπειτα από ατύχημα το 2014), είναι αθλήτρια του Ιωνάς ΑμεΑ ΟΑΚΑ και η μόνη που πάει να πάρει πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς στο Παρίσι.

Συμμετείχαν ακόμη οι αθλητές από τον Ιωνικό ΑμεΑ Νίκαιας με συνοδό την προπονήτριά τους Σοφία Κορωναίου: Νίκος Γιαννακουλάκος (26, 3.000 μ. πανελληνιονίκης με πολλά χρυσά μετάλλια στην κατηγορία S14 και κολυμβητής ανοιχτής θαλάσσης από το 2020 με νίκες στην ηλικιακή του κατηγορία). Διονύσης Γερολυμάτος (750 μ.), Δημήτρης Λαμπίρης (750 μ.), Μαργαρίτα Κατσιμίγκου (750 μ.), Χάρης Αναγνωστόπουλος (750 μ.), Ραφαήλ Γεωργαδάκης (1.500 μ.), Στέλλα Ντάσιου (1.500 μ.), Βασιλική Δοχτσίδου (πισίνα), Σήλια Νικολοπούλου (πισίνα), Νεκτάριος Κοτάνης (πισίνα), Κωνσταντίνος Μάνος (πισίνα).

Δεν υπάρχουν ειδικές ανάγκες. Υπάρχει αναπηρία. Και ειδικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή