Προσοχή στα «russian lips»!

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από λίγες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε στη Θεσσαλονίκη τρία άτομα που πραγματοποιούσαν παράνομες αισθητικές επεμβάσεις και διακίνηση μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια, ενώ τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούσαν προέρχονταν από τρίτες χώρες και δεν είχαν την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Πρόσφατα επίσης, η αστυνομία εξιχνίασε υποθέσεις διακίνησης μη εγκεκριμένων σκευασμάτων μπότοξ και υαλουρονικών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αρκετά συχνά, οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες εφιστούν στους πολίτες την προσοχή για ινστιτούτα με ανθρώπους που, ενώ δεν είναι γιατροί, κάνουν μπότοξ, νήματα, ενέσιμες θεραπείες προσώπου ή σώματος, χρησιμοποιώντας σκευάσματα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και γι’ αυτό επικίνδυνα. Αλλά όταν ο πελάτης το καταλαβαίνει, είναι συνήθως αργά και έχει προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, από αλλεργική αντίδραση μέχρι λοίμωξη ή δυσμορφία.

Γίνεται χαμός στο Instagram και στο TikTok με βίντεο που ανεβάζουν influencers με ζουμερά χείλη και έντονα ζυγωματικά, τα οποία θέλουν να αποκτήσουν νεαρά κορίτσια…

Η βιομηχανία της ομορφιάς μεγαλώνει διαρκώς. Ο τζίρος της είναι τεράστιος, καθώς όλο και μικρότερες ηλικίες «πειράζονται» μόνο και μόνο επειδή είναι της μόδας τα russian lips ή το ponytail lift. Γίνεται χαμός στο Instagram και στο TikTok με βίντεο που ανεβάζουν influencers με ζουμερά χείλη και έντονα ζυγωματικά, τα οποία θέλουν να αποκτήσουν νεαρά κορίτσια· πηγαίνουν σε ινστιτούτα αισθητικής δείχνοντας φωτογραφίες και ζητώντας αύξηση του όγκου των χειλιών και γλυπτική προσώπου. Οι σοβαροί επαγγελματίες αρνούνται. «Υπάρχουν όμως συνάδελφοι που έχουν παρεισφρήσει στον κλάδο χωρίς αισθητικό κριτήριο, οι οποίοι το κάνουν όχι γιατί κάνει καλό στον ασθενή, αλλά γιατί κάνει καλό στην τσέπη τους», έλεγε πρόσφατα στην «Κ» αισθητικός χειρουργός.

Το να αντιμετωπίσεις αυτά τα φαινόμενα είναι σαν να προσπαθείς να αδειάσεις τη θάλασσα με το κουταλάκι. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν χιλιάδες fake θετικές κριτικές για ανάλογες υπηρεσίες από ινστιτούτα και γιατρούς που υπόσχονται άψογα αποτελέσματα σε εκπληκτικές τιμές.

Η Google αποκάλυψε ότι το 2022 αφαίρεσε από την εφαρμογή Maps 115 εκατ. κριτικές που δεν ακολουθούσαν τους κανόνες της. Πρόσφατα, η οργάνωση Transparency Company, η οποία έχει κατασκευάσει ένα λογισμικό εντοπισμού ψεύτικων κριτικών κατέγραψε 100.000 εταιρείες με κατασκευασμένες καλές κριτικές. Είχε ενδιαφέρον η δήλωση της εκπροσώπου της οργάνωσης: «Επιλέξαμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις ψεύτικες κριτικές στα Google Maps παρά στην Amazon. Ενα κακό μαχαίρι κουζίνας δεν θα καταστρέψει μια οικογένεια. Η επιλογή κακού γιατρού, όμως, μπορεί να σας καταστρέψει τη ζωή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT