Η Ελλάδα παραμένει πέρασμα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη γλίτωσε με κάτι αμυχές. Μια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά, ένας-δυο βουλευτές που συμφώνησαν μαζί του και η υπόθεση έκλεισε με επίκληση της κομματικής πειθαρχίας. Τουλάχιστον, όσον αφορά την κοινοβουλευτική τύχη της τροπολογίας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αναφέρεται στους μετανάστες. Από τη στιγμή που έχουν βρει κάποιον εργοδότη στη χώρα μας, τους χορηγείται άδεια παραμονής. Αρκεί να μπορούν να αποδείξουν πως έχουν ζήσει τρία χρόνια στην Ελλάδα προφανώς χωρίς έγγραφα, κοινώς παράνομοι. Στη Γαλλία, για το ίδιο θέμα, ο Μακρόν αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από την αρχή της δεύτερης θητείας του. Το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, η Δεξιά τον χτυπάει επειδή δίνει κίνητρα στους μετανάστες, η Αριστερά το αντιμετωπίζει ως απάνθρωπο επειδή αποκλείει όσους δεν διαβιούν νομίμως στη Γαλλία από την υγειονομική περίθαλψη παρά μόνο σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού. Είναι τυχαίο ότι στο κέντρο και στην περιφέρεια της Ευρώπης η διαχείριση του μεταναστευτικού βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής; Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το ζητούμενο είναι το ίδιο: η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το 2050, η Γηραιά Ηπειρος θα διαθέτει μόνον 150 εκατομμύρια εργαζομένους από τα 200 που είναι σήμερα. Πώς θα αναπληρωθεί το κενό και πώς θα συνδυασθεί με το κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γαλλία εξαιτίας του αριθμού των μεταναστών;

Η Ελλάδα, αν και στη μεθόριο της Ευρώπης, δεν αντιμετωπίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, κοινωνικό πρόβλημα αντίστοιχο με τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Οι περισσότεροι μετανάστες την αντιμετωπίζουν ως πέρασμα και όχι ως χώρα προορισμού. Η τροπολογία προσπαθεί να δελεάσει μερικούς απ’ αυτούς για να μείνουν στη χώρα μας. Η αντίληψη πως οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές από τους Ελληνες γέρασε πριν ενηλικιωθεί. Κάνουν τις δουλειές που δεν καταδέχονται οι Ελληνες – «λαντζέρης» για παράδειγμα, πολύ απλούστερη απ’ όσο προσπάθησε να την περιγράψει ο κ. Γεωργιάδης στα αγγλικά. Το ερώτημα είναι αν οι ενδιαφερόμενοι θα ανταποκριθούν. Αφού έζησαν τόσα χρόνια παράνομοι γιατί να «καταγραφούν» τώρα, με κίνδυνο να απελαθούν εάν χάσουν τον εργοδότη τους; Το πρόβλημα με την τροπολογία δεν είναι ιδεολογικό. Το αιτούμενο είναι καθαρά πρακτικό. Θα δώσει εργατικά χέρια στον αγρότη που θέλει να μαζέψει τη σοδειά του ή στον ξενοδόχο που χρειάζεται λαντζέρη; Διάβασα ότι πολλοί φεύγουν για την Ιταλία, αφού εκεί τα μεροκάματα είναι καλύτερα από τη Μανωλάδα. Θα φτάσουμε στο σημείο οι ευρωπαϊκές χώρες να ανταγωνίζονται ποια προσφέρει περισσότερα στους μετανάστες; Μη γελάτε σαρδόνια, παρακαλώ. Δεν απέχουμε πολύ από εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή