Καλοί οι έπαινοι, αλλά και μια συγγνώμη;

Καλοί οι έπαινοι, αλλά και μια συγγνώμη;

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζω όσα γράφουν ορισμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες για την ελληνική οικονομία, για όσα έχουν πετύχει αυτή η χώρα και οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια. Ξεχώριζε, είναι η αλήθεια, το δημοσίευμα της Bild το οποίο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έγραφε πως «ειδικά οι Ελληνες επιφυλάσσουν στην Ευρώπη ένα γαλανόλευκο χριστουγεννιάτικο θαύμα». Καθώς το διάβαζα ένιωθα, ομολογώ, μία ικανοποίηση. Από την άλλη όμως σκεπτόμουν, με ένα σχετικό θυμό, πως «καλοί οι έπαινοι και οι διθύραμβοι, αλλά μήπως να ζητήσετε και μια συγγνώμη;».

Γιατί δεν υπάρχει καμία, μα καμία αμφιβολία πως ένα σημαντικό μερίδιο των παράλογων περικοπών αλλά και των λαθών του προγράμματος στήριξης οφείλονται στην Bild και στον κίτρινο γερμανικό Τύπο. Και αυτό δεν αποτελεί ελληνική μομφή, αλλά παραδοχή πολλών Γερμανών πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι είδαν με τρόμο τη γερμανική στάση έναντι της Ελλάδος να σύρεται τη μία από τοπικές εκλογές σε κάποιο κρατίδιο και την άλλη από ένα πρωτοσέλιδο κάποιας ταμπλόιντ.

Ενα σημαντικό μερίδιο των παράλογων περικοπών αλλά και των λαθών του προγράμματος στήριξης οφείλονται στην Bild και στον κίτρινο γερμανικό τύπο.

Επένδυσαν αυτές οι εφημερίδες στο στερεότυπο του τεμπέλη και διεφθαρμένου Ελληνα. Και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το στήσουν και να το αναπαράγουν. Εν μέσω της κρίσης ζήτησε να φάμε μαζί ο αρχισυντάκτης μιας τέτοιας εφημερίδας. Συμφωνήσαμε με τους συνεργάτες μου να του κάνουμε το τραπέζι γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι είμαστε ανοιχτοί με όλους. Μας φάνηκε παράξενο ότι ζήτησε να φάμε σε ένα πολυτελές κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, προσθέτοντας ότι θα πλήρωνε η δική τους εφημερίδα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο φωτογράφος τους έβγαζε φωτογραφίες καθώς εμείς είχαμε μπροστά μας ένα τραπέζι με γυάλινα ποτήρια, κρασιά κ.ά. Στο τραπέζι, τους έθεσα το ζήτημα της γερμανικής συμβολής στον εκμαυλισμό του ελληνικού «συστήματος», μια και ελάχιστα ήταν τα μεγάλα σκάνδαλα που δεν είχαν γερμανική εμπλοκή. Λίγες ημέρες αργότερα, είδαμε τη φωτογραφία δημοσιευμένη με ένα σχόλιο για το πόσο πλουσιοπάροχα περνούν οι Ελληνες, αν και ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν μια βαθιά κρίση. Και καμία αναφορά στα όσα είχαμε συζητήσει. Δεν ξέραμε αν έπρεπε να θυμώσουμε με την κακοήθειά τους ή με τη δική μας αφέλεια που δεν διάβασε τις προθέσεις τους. Ηταν όλο ένα στημένο γεγονός που μας ενέτασσε σε μια αρρωστημένη καρικατούρα του Ελληνα. Για την ιστορία, ο εν λόγω αρχισυντάκτης απολύθηκε αργότερα, γιατί η αθηναϊκή του προβοκάτσια ήταν μάλλον η πιο ήπια μορφή χυδαίας, αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του.

Η Μέρκελ και άλλοι πολιτικοί άφησαν, πάντως, το στερεότυπο των ταμπλόιντ για τον Ελληνα να ξεφύγει, με αποτέλεσμα να πρέπει να τον τιμωρήσουν σκληρά πριν ανοίξουν τον γερμανικό κορβανά για να στηρίξουν την Ελλάδα. Βρεθήκαμε στο επίκεντρο ενός φαύλου κύκλου, μιας αντιπαράθεσης ακραίων και κίτρινων στερεοτύπων. Ολοι πούλησαν το εμπόρευμά τους, και εκείνοι που τώρα μας επαινούν και εκείνοι που πρωτοστάτησαν στον ιερό αντιμνημονιακό αγώνα.

Ευχαριστούμε, λοιπόν, την Bild για τους επαίνους. Θα εκτιμούσαμε, όμως, περισσότερο μια συγγνώμη, έστω και μεταχρονολογημένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή