Αντιμέτωποι με το μέλλον και εαυτούς

Αντιμέτωποι με το μέλλον και εαυτούς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δοθέντων των συσσωρευμένων προβλημάτων δεκαετιών, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι είναι σήμερα. Επικρατεί σταθερότητα στο εσωτερικό και σχετική ηρεμία στο μέτωπο με την Τουρκία και άλλους γείτονες, ενώ οι σχέσεις με εταίρους και συμμάχους είναι καλές. Η περιοχή και ο κόσμος όλος ταλανίζονται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα, και αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις και για την Ελλάδα. Ενώ βρισκόμαστε σε ισχυρότερη θέση απ’ όπου ήμασταν για πολλά χρόνια, οι προσπάθειές μας υπονομεύονται από σοβαρές αδυναμίες. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στην εποχή που θα δείξει εάν διαθέτουμε τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις προκλήσεις των ημερών και του μέλλοντος.

Ο αγώνας είναι δύσκολος. Ας δούμε μόνον έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε: το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί υπαρξιακή απειλή. Εκτός εάν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς μετανάστες, ώστε η χώρα να είναι βιώσιμη. Ή εάν ενσωματωθεί σε μια μεγαλύτερη οντότητα, όπως μια ομοσπονδιακή Ε.Ε. Επειδή το δεύτερο ενδεχόμενο δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας βούληση, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η προσέλκυση όχι μόνο νέων κατοίκων αλλά και ο επαναπατρισμός πολλών Ελλήνων. Ομως, για να αποφασίσουν νέοι να έρθουν ή να παραμείνουν εδώ, να σταδιοδρομήσουν, να δημιουργήσουν οικογένεια, πρέπει να υπάρχουν ευκαιρίες, οικονομική και κοινωνική ασφάλεια, σοβαρή πολιτική και η αίσθηση πως η ισότητα και η δικαιοσύνη επικρατούν. Γνωρίζουμε όλοι πόσο απέχουμε από αυτούς τους στόχους.

Το στοίχημα δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς, αλλά όλη την κοινωνία. Η κυβέρνηση αποτολμά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, χωρίς να γνωρίζουμε εάν επαρκούν, ποια θα είναι η ένταση αλλά και η διάρκεια των αντιδράσεων, πού θα βρισκόμαστε σε λίγα χρόνια. Χωρίς αντίπαλο στην πολιτική, ο πρωθυπουργός αναμετριέται άμεσα με τις ανάγκες της εποχής, με τις δικές του ικανότητες και αδυναμίες, με το κόμμα του, με τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Παρά τις αδυναμίες, τις αστοχίες και τα σοβαρά λάθη, η κυβέρνηση δείχνει τη σοβαρότητα που απαιτεί η συγκυρία. Θα δούμε εάν αυτό αρκεί, εάν οι αντιπολιτευόμενοι μπορούν να ξεφύγουν από το «όχι σε όλα», εάν η κοινωνία καταλαβαίνει την ανάγκη να θωρακιστεί με κάθε τρόπο εναντίον ολοένα μεγαλύτερων κινδύνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή