Η κατάρα του φαβορί

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στην πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα να κυριαρχεί η συζήτηση για τον γάμο των ομοφύλων, δημιουργώντας μάλιστα και εσωκομματικές έριδες, αλλά στην πραγματική ζωή άλλα είναι τα πρωτεύοντα. Δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τα ατομικά δικαιώματα όλων των πολιτών και ασφαλώς πρέπει να νομοθετηθούν λύσεις το συντομότερο για να σταματήσει και αυτή η τεχνητή διαίρεση. Ωστόσο, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα φαίνεται πως αντελήφθησαν ότι η παρατεταμένη συζήτηση επί του θέματος μοιάζει να τους αποξενώνει από ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική.

Το σύνθημα για αλλαγή ατζέντας έδωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα ασχολείται κυρίως με τα καυτά θέματα, όπως η ακρίβεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως ανεξάρτητα από τα όσα λέγονται ή γίνονται, στην πολιτική μετράει πρωτίστως ό,τι βγάζει η κάλπη. Ξέρει λοιπόν ότι σε τέσσερις μήνες έχουμε ευρωεκλογές και πως εκεί θα μετρηθούν οι πάντες και ασφαλώς ο ίδιος και το κόμμα του. Για να είμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης λογικά θα πρέπει να έχει αγωνία από τώρα ώστε στις κάλπες του Ιουνίου να αντέξει η Ν.Δ. Για να συμβεί αυτό οφείλει προφανώς να κινητοποιηθεί από τώρα όχι μόνον για την υλοποίηση πολιτικών που θα διατηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, αλλά και για να ξεπεραστεί το σύνδρομο του εφησυχασμού. Δεν υπάρχει χειρότερο για ένα κόμμα ή και για έναν υποψήφιο από την… κατάρα του φαβορί. Αν θες να εκδικηθείς έναν πολιτικό σου αντίπαλο, έλεγαν οι παλιοί πολιτικοί, φρόντισε να περάσει το μήνυμα ότι «…αυτός δεν έχει ανάγκη, εκλέγεται σίγουρα…». Αυτό ακριβώς τρέμει και ο κ. Μητσοτάκης, καθώς η θηριώδης διαφορά (όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις) από το δεύτερο ή το τρίτο κόμμα μπορεί να του κοστίσει ακριβά. Γι’ αυτό ξεκίνησε από τώρα να μας θυμίζει ότι σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές και ζητάει από τα στελέχη του να αφυπνιστούν. Στις ευρωεκλογές, που έτσι κι αλλιώς είναι πιο χαλαρή η ψήφος και ξεφυτρώνει «κάθε καρυδιάς καρύδι», η αδράνεια βλάπτει κυρίως τον πρώτο.

Ασφαλώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικής σημασίας οι κάλπες του Ιουνίου, καθώς θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη του νέου αρχηγού. Αν, για παράδειγμα, απολέσει τη δεύτερη θέση και μάλιστα με απόσταση από το ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να προηγείται, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα περάσει καλά. Πέραν των καθημερινών εκπλήξεων, συνήθως δυσάρεστων, που επιφυλάσσει στο κόμμα του με τις ακατανόητες θέσεις και πρωτοβουλίες του, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν τον… μαυρίσουν στην κάλπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τη μεγάλη ευκαιρία να ηγηθεί της αντιπολίτευσης, αλλά για να έχει αξία η νίκη του δεν αρκεί να διατηρήσει ή να αυξήσει ελάχιστα τις δυνάμεις του. Για να κάνει τη διαφορά και να μπει σε τροχιά εξουσίας πρέπει να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό που θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε απειλητική θέση για τη Ν.Δ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ασφαλώς το αντιλαμβάνεται και γι’ αυτό έκοψε και κάθε συζήτηση με τα… ρετάλια του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να επιστρέψουν στο κόμμα που καθύβριζαν για πολλά χρόνια και το ξαναθυμήθηκαν τώρα που έμειναν ρέστοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή