Το πανεπιστήμιο στην έρημη χώρα

Το πανεπιστήμιο στην έρημη χώρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι καταληψίες είναι οι αποτελεσματικότεροι διαφημιστές για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το είχα γράψει τις προάλλες με σκοπό να σαρκάσω τις κινητοποιήσεις τους. Διεπίστωσα έκτοτε ότι έχει αναδειχθεί σε πρωτοκλασάτη θεωρία συνωμοσίας. Η κυβέρνηση τις αφήνει να σέρνονται για να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και να περάσει με μεγαλύτερη ευκολία το νομοσχέδιό της για τα μη κρατικά. Κοινώς κρατάει την αναπνοή της ώσπου να σκάσει. Εχει ευθύνες η κυβέρνηση για την ανωμαλία που έχει προκληθεί: όφειλε να έχει ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση πριν το αναγορεύσουν σε αποτροπαϊκό φάντασμα οι κουκουλοφόροι και οι υποστηρικτές τους. Εχει ευθύνες για τις καταλήψεις και την ομηρία χιλιάδων οικογενειών που τα παιδιά τους κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική και το β΄ εξάμηνο; Τα ρίχνουν στην Αστυνομία που δεν απαλλάσσει τα ιδρύματα από τους πειρατές τους. Ομως όταν η πρυτανεία του ΕΜΠ ζήτησε τη συνδρομή της, η Αστυνομία παρενέβη αμέσως και άδειασε την κατάληψη. Οι υπόλοιποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τι κάνουν; Αισίως οι καταλήψεις έχουν φτάσει τις 300. Μπορεί η Αστυνομία να παρέμβει χωρίς να το ζητήσει η πρυτανεία; Μπορεί. Χρειάζεται όμως εντολή εισαγγελέα για αντιμετώπιση εκνόμων πράξεων, την οποία έως τώρα δεν την έχει.

Θα μου πείτε όλ’ αυτά είναι τεχνικά ζητήματα διαχείρισης της εννόμου τάξεως. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους θέλουν να τελειώνουν με την εξεταστική και να ξέρουν ότι το β΄ εξάμηνο θα είναι ακέραιο. Από τα υπόλοιπα το μόνο που τους νοιάζει είναι να μη φάνε κάνα καδρόνι στο κεφάλι επειδή στη συνέλευση καταψήφισαν την κατάληψη. Και αναφέρομαι στα παιδιά, διότι αυτά έχουν το πραγματικό έννομο συμφέρον. Τους νοιάζουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Τα φοβούνται; Τους λένε ότι στη Γαλλία, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν τους λένε όμως ότι δεν απαγορεύονται, απλώς κανένας ιδιώτης δεν τολμάει να ανταγωνισθεί την Ιατρική Σχολή της Σορβόννης. Δέχομαι όλες τις δυνατές επιφυλάξεις. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ τις θεωρίες συνωμοσίας. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι κοινωνική ανάγκη. Ερχεται να καλύψει τα κενά που αφήνει η δημόσια εκπαίδευση. Ελάχιστα με ενδιαφέρει αν επωφεληθούν ορισμένοι επιχειρηματίες. Θα αξιολογηθούν και αν αποτύχουν θα αποσυρθούν. Αν δεν αποτύχουν θα βοηθήσουν με τον ανταγωνισμό να αφυπνισθεί και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και βέβαια θα μείνω πάντα με την απορία: πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί που επικαλούνται τον αναρχισμό να υπερασπίζονται τον κρατισμό; Eλα τώρα, θα μου πείτε. Τι ζητάς από την έρημη χώρα: μεγάλωσε υποστηρίζοντας το κράτος που απαξίωνε και περιφρονούσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή