Κυριάκος Μητσοτάκης: Hoodies

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να ονομαστεί και στρατηγική του hoodie. Μια κάζουαλ ζακέτα με κουκούλα, φορεμένη πάνω από το πουκάμισο, σηματοδοτεί την αναγκαία για την περίσταση ανεπισημότητα. Στη Βόνιτσα το πρωθυπουργικό hoodie εμφανίστηκε ανάμεσα στα τρακτέρ σαν σήμα καταλλαγής. «Δεν ήρθαμε για να τσακωθούμε», όπως είπε και ο φορέας του hoodie – ήδη πέντε χρόνια πρωθυπουργός, που μπορεί ωστόσο να κυκλοφορεί χαλαρά, με τις κάμερες ανοιχτές, σε ζωντανή σύνδεση, μεταξύ εκείνων που έχουν βγει στον δρόμο για να διαδηλώσουν εναντίον του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Hoodies-1Η άνεση συνιστά επίδειξη πολιτικής υπεροχής, ακριβώς επειδή δεν εκφράζεται με μέσα πολιτικής επιβολής. Αυτή η κυβέρνηση-χωρίς-αντιπολίτευση δεν έχει χρεία πυγμής. Μπορεί να προωθεί δύσκολες μεταρρυθμίσεις, χωρίς να επιβάλλει πειθαρχία στους βουλευτές της – ούτε καν στους υπουργούς της. Μπορεί να παρακάμπτει τα μέτωπα αντί να τα τροφοδοτεί – να προσπερνάει ψηφιακώς τις καταλήψεις αντί να ανοίξει τα πανεπιστήμια. Μπορεί να αποψιλώνει στελεχικώς την αντιπολίτευση και να την αψηφά – αφήνοντάς τη να πατήσει τα λυτά κορδόνια της.

Η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρούς λόγους «να μην τσακωθεί» κυρίως με τους αγρότες. Στη Γερμανία, που δεν είχε ρουτίνα αγροτικών κινητοποιήσεων, η συνδικαλιστική αντίδραση αφέθηκε να εξελιχθεί σε εξέγερση της παραμελημένης υπαίθρου εναντίον του συστήματος. Αφέθηκε να εκλυθεί το μάγμα οικονομικών και πολιτισμικών ανασφαλειών που τροφοδοτεί την αντισυστημική κοίτη της νέας Ακροδεξιάς.

Απόκληροι της κλιματικής κρίσης, θύματα του πληθωρισμού και υποτελείς των οδηγιών «πράσινης μετάβασης» που τα υπερεθνικά κέντρα καταρτίζουν ερήμην τους, οι άνθρωποι της περιφέρειας είναι ταυτόχρονα και ευάλωτοι στα κηρύγματα ηθικού πανικού· στις φωνές που τους λένε ότι, εκτός από τις τσέπες τους, απειλούνται και οι αξίες των κοινοτήτων τους.

Κάπως έτσι, το αγροτικό ντίζελ θα μπορούσε να αναμειχθεί με τη φωτιά της πολιτισμικής δυσφορίας που προκαλεί η ισότητα στον γάμο – και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό, για μια κάλπη στην οποία η διαμαρτυρία μπορεί να κατατεθεί «αζημίως», χωρίς άμεσες συνέπειες στη διακυβέρνηση.

Οταν μπορείς να κυκλοφορείς χαλαρός στα μπλόκα.

Πώς σβήνει η φωτιά; Καλά τα χαμόγελα, αλλά δεν αρκούν. Τέτοια φωτιά σβήνει πάντα με λεφτά. Και η κυβέρνηση έχει βγάλει τη μάνικα.

Επιτυγχάνεται έτσι ο ευεργετικός έλεγχος του κοινωνικού σφυγμού, που, όμως, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Είναι καλός ο κατευνασμός, όταν μπορείς να τον χρηματοδοτήσεις. Αλλά από μόνος του δεν θεραπεύει ούτε τη διαρθρωτική υστέρηση της πρωτογενούς παραγωγής, ούτε την ευπάθειά της στην κλιματική κρίση.

Είναι αναγκαία η αυτοσυγκράτηση έναντι των καταληψιών, αλλά δεν ισοδυναμεί με εφαρμογή των σχεδίων φύλαξης των ΑΕΙ που έχουν ξεχαστεί στην κατάψυξη.

Είναι καλό να μην τσακώνεσαι. Αλλά είναι κάτι που αποφεύγεις. Οχι κάτι που κάνεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή