Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ανήκω σε όσους θα περίμεναν η Εκκλησία να ταχθεί υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Εκαστος εφ’ ω ετάχθη. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να υπερασπίζεται τον γάμο ως Μυστήριο. Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί. Το ζήτημα είναι πώς η Εκκλησία υπερασπίζεται τους δεσμούς της με την κοσμική πολιτεία. Και η απόφαση της Ιεραρχίας να μην εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας από κοινού με την πολιτειακή ηγεσία, αλλά κατά μόνας, περισσότερες απορίες προκαλεί παρά δίνει απαντήσεις για τη θέση της. Αντί για τη Μητρόπολη, που είναι το έθιμο, θα την εορτάσουν στη Μονή Πετράκη για να δείξουν την αποστροφή τους στη στάση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας απέναντι στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η πρώτη μου αντίδραση, όταν το άκουσα, είναι ότι οι ιεράρχες φέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά. Κοινώς, κάνουν μούτρα. Με όλον τον σεβασμό, θεωρώ ότι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας τιμάται η αποκατάσταση της λατρείας των ιερών εικόνων και κειμηλίων. Κλείνει την περίοδο της Εικονομαχίας, κατά την οποία η κυριαρχία των Ισαύρων πραγματοποίησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και η κατάργηση της δουλοπαροικίας, όπως γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος. Την αποκατάσταση της λατρείας των εικόνων επέβαλε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842 και έκτοτε είναι γιορτή που τη μοιράζεται η Εκκλησία με την κοσμική εξουσία. Πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία, τοποτηρητής των παραδόσεων, να γυρνάει την πλάτη της στο έθιμο εξαιτίας μιας απόφασης της κοσμικής εξουσίας; Δεν αντιλαμβάνεται ότι υπονομεύει την ίδια της την υπόσταση;

Παιδιάστικη αντίδραση. Κάνουμε μούτρα σε ό,τι δεν μας ταιριάζει. Απλώς, αν και δεν είναι ο ρόλος μου, θέλω να υπενθυμίσω ότι η πνευματική ισχύς τους στηρίζεται στον σεβασμό θεσμών, που αδιαφορούν για τα γούστα τους. Γι’ αυτό τους λέμε και τους αποδεχόμεθα ως ιερούς. Ενας απ’ αυτούς είναι και η Κυριακή της Ορθοδοξίας, 42 ημέρες πριν από το Πάσχα, που εορτάζεται από κοινού με τη θρησκευτική και την πολιτειακή ηγεσία. Εκτός κι αν θέλουν να μας πουν οι ιεράρχες ότι επιθυμούν τον διαχωρισμό τους από την πολιτεία. Δεν νομίζω ότι σκοπός τους είναι να υπερσκελίσουν όσους το υποστηρίζουν. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να πω ότι δεν κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους.Η Εκκλησία αστοχεί όποτε παρεμβαίνει στην κοσμική εξουσία. Και χάνει πάντα κάτι από τη δύναμή της. Οπως έχασε όταν αντιστάθηκε στην κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, έτσι χάνει και τώρα με την αντίδρασή της στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή