Η άυλη κληρονομιά της βίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι απέγιναν εκείνα τα παλικάρια που πριν από κάτι μήνες, βράδυ, στην Αγία Παρασκευή, επιτέθηκαν στον συμμαθητή τους; Και οι γονείς τους οι οποίοι, για να αναλάβουν τη γονεϊκή τους ευθύνη, κρύφτηκαν μαζί τους για να γλιτώσουν το αυτόφωρο; Υποθέτω ότι κρύβονται από ντροπή. Και περιμένουν ενοχικά την καμπάνια που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση της εφηβικής βίας. Οι «ειδικοί» αποφαίνονται πως η εκπαίδευση των παιδιών μας κατά της βίας και υπέρ της ανοχής και της «συμπεριληπτικότητας» πρέπει να αρχίζει από την πιο τρυφερή ηλικία. Αν κατάλαβα καλά, εννοούν ότι αν τα παιδιά αυτά είχαν πάρει το μάθημά τους δεν θα είχαν επιτεθεί στον συμμαθητή τους, ούτε θα είχαν απειλήσει τον πατέρα του ότι θα τον σκοτώσουν. Είναι ζήτημα παιδείας. Δεν τους περνάει άραγε απ’ το μυαλό ότι η βία των ανηλίκων παράγεται από κάποιες ανορθολογικές πτυχές της συμπεριφοράς οι οποίες υπερισχύουν της λογικής; Και δεν τους περνάει απ’ το μυαλό ότι τα παλικάρια της Αγίας Παρασκευής ή τα άλλα της πλατείας Αριστοτέλους όχι μόνον δεν κρύβονται, αλλά κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά και τη σφραγίδα του ήρωα, του ανθρώπου που έκανε κάτι ξεχωριστό;

Ας κάνει το υπουργείο Παιδείας την καμπάνια του. Κι ας εντάξουν μαθήματα ευπρεπούς κοινωνικής συμπεριφοράς στο πρόγραμμα από το δημοτικό. Λυπάμαι για την απαισιοδοξία μου, αλλά φοβάμαι ότι η σοδειά θα είναι πενιχρότερη κι απ’ αυτήν του Θεσσαλικού Κάμπου που πνίγηκε στον «Daniel». Η άσκηση βίας, λεκτικής ή σωματικής, έχει καταχωρισθεί στα κιτάπια της άυλης κληρονομιάς της ελληνικής κοινωνίας. Ο κουκουλοφόρος που προσπαθεί να κάψει με τη μολότοφ του τον ταλαίπωρο αστυνομικό είναι ένας μικρός ήρωας. Φοβάμαι πολύ ότι και οι παλικαράδες της Αγίας Παρασκευής αντιμετωπίζονται ως μικροί ήρωες. Οι ανήλικοι που συμμετείχαν στην αγέλη η οποία επιτέθηκε κατά των ομοφυλοφίλων στη Θεσσαλονίκη θεωρούν ότι συμμετέχουν σε τελετή ενηλικίωσης. Δεν έχω να προτείνω λύσεις. Δεν είμαι «ειδικός», που λένε. Και ως ανειδίκευτος θεωρώ ότι η διάχυση της βίας έως τις πιο τρυφερές ηλικίες οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην κλιματική αλλαγή. Η κοινωνική ατμόσφαιρα και το κοινωνικό κλίμα επιτρέπουν την ανάπτυξή της. Από την οικογένεια έως την καθημερινότητα της ζωής, τη σχολική αίθουσα και το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Είναι ένα νέφος που αναπνέουμε καθημερινά. Και έχει μολύνει τόσο βαθιά τον οργανισμό μας ώστε να θεωρούμε ότι ακόμη και η καταστολή της μπορεί να τον βλάψει. Γι’ αυτό και καταφεύγουμε στο στερεότυπο: είναι θέμα παιδείας. Λες και το κάθαρμα που περνάει με κόκκινο ή οι παλικαράδες της Αγίας Παρασκευής δεν ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι βιασμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή