Πολύτιμη ευκαιρία για διπλωματία

Πολύτιμη ευκαιρία για διπλωματία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου μεταβαίνουν μεθαύριο στην Αίγυπτο για να παρέχουν σημαντική οικονομική βοήθεια και πλαίσιο στήριξης στη δύσκολη συγκυρία, αλλά και για να επιχειρήσουν να θωρακίσουν την Ενωση από τις επιπτώσεις της ταραχής στην περιοχή. Ο πόλεμος στη Γάζα, ο εμφύλιος στο Σουδάν, η μείωση εσόδων από ναύλα στη διώρυγα του Σουέζ και από τον τουρισμό, και άλλα προβλήματα, εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για την κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι – αλλά και για την Ε.Ε. Ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου θα προκαλούσε ολέθριες συνέπειες στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και κύμα προσφύγων. Η Αίγυπτος φιλοξενεί σχεδόν 500.000 Σουδανούς πρόσφυγες. Τυχόν φυγή Παλαιστινίων από τη Γάζα θα επιδείνωνε την πίεση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, ενισχύοντας το ρεύμα προσφύγων προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποτρέψουν τα χειρότερα για την Αίγυπτο, αλλά και να συνάψουν συμφωνία για τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτές που υπέγραψαν με την Τυνησία και τη Μαυριτανία.

Εδώ, η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα, καθώς οι αφίξεις ανθρώπων από την Αίγυπτο δείχνουν μεγάλη αύξηση. Το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν 1.500 έφθασαν στη Γαύδο και στην Κρήτη, περισσότεροι από όλο το 2023. Οι πιο πολλοί είναι νέοι Αιγύπτιοι άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι οριακή για τους πολίτες της. Θα είναι χειρότερη για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ε.Ε. ελπίζει ότι με τα 7,4 δισ. ευρώ που προσφέρει σε επιχορηγήσεις και δάνεια έως το τέλος του 2027, η κυβέρνηση θα μπορέσει να παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στους πολίτες και να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της ευρύτερης ταραχής. Δεν θα αρκέσουν τα χρήματα και οι υπογραφές. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη διπλωματική και στρατιωτική εμπλοκή της Ενωσης για να μην ξεφύγει η κατάσταση στη Γάζα και στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκ του αποτελέσματος, είναι φανερό ότι όσα έπραξε έως τώρα δεν αρκούν.

Η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου ενίσχυσε την επιρροή της Αγκυρας στο Κάιρο και στη Λιβύη. Αυτό περιπλέκει τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου. Ομως, η πιο άμεση εμπλοκή της Ε.Ε. στην Αίγυπτο παρέχει στην Ελλάδα πρόσθετο, πολύτιμο διπλωματικό βάρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή