Σύμβαση Λισσαβώνας και πτυχία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Μέχρι τώρα, από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης μόνο η Ελλάδα δεν είχε κυρώσει τη Σύμβαση της Λισσαβώνας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων. Πρόκειται για σύμβαση που τέθηκε σε ισχύ το 1997 μεταξύ κρατών-μελών της Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Επιπλέον, 13 χώρες που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου την έχουν κυρώσει ή προσχωρήσει σε αυτήν και την έχουν θέσει σε ισχύ (π.χ. Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ, Καζακστάν), ενώ οι ΗΠΑ την έχουν υπογράψει, αλλά δεν την έχουν κυρώσει. Ο βασικός σκοπός της Σύμβασης της Λισσαβώνας είναι να διευκολύνει την κινητικότητα των πολιτών μεταξύ κρατών για συνέχιση των σπουδών τους.

Η Ελλάδα ήταν ο «έξυπνος παρίας» μεταξύ των ευρωπαϊκών και άλλων κρατών; Ο λόγος που οι ελληνικές κυβερνήσεις την τελευταία 25ετία δεν κύρωσαν την σύμβαση είναι ο φόβος των τριετών σπουδών, δηλαδή των σπουδών που προσφέρουν τα ιδιωτικά κολέγια στη χώρα μας. «Το πολιτικό προσωπικό είχε εγκλωβιστεί πίσω από το fake new πως η σύμβαση έκρυβε την αναγνώριση των τριετών σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων», ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος της σημερινής ηγεσίας του υπ. Παιδείας. Και όμως, με νομοθετήματα από το 2010 και μετά αναγνωρίστηκαν επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των κολεγίων. Ετσι, δεν είναι αξιόπιστο, το 2024 αντιπολιτευόμενες φωνές να επαναφέρουν τον… μπαμπούλα των κολεγίων στον δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαριστεί τι κρύβεται πίσω από την αναγνώριση των «περιόδων σπουδών», όπως προβλέπει η σύμβαση. Βάσει αυτών, ένας φοιτητής από τα 47 κράτη που έχουν κυρώσει τη σύμβαση θα μπορεί να ξεκινήσει σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο της χώρας του και να τις ολοκληρώσει σε κάποιο ξενόγλωσσο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Μήπως είναι «δώρο στα κολέγια, που αποκτούν τη δυνατότητα να πιστοποιούν αυτοτελώς περιόδους σπουδών για όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των κρατών που μετέχουν στη σύμβαση;» όπως λέει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών;

Ο προ μηνών δημόσιος διάλογος για τα μη κρατικά ΑΕΙ κατέληξε, ως ανεμένετο, σε μια κοκορομαχία για την ετικέτα, χωρίς να τεθούν τα ουσιαστικά ζητήματα. Η τωρινή συζήτηση στη Βουλή για τη Σύμβαση της Λισσαβώνας αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία η κυβέρνηση να καταγράψει τα οφέλη και τους κινδύνους από την κύρωσή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ασκήσουν τεκμηριωμένη αντιπολίτευση βασισμένη σε δεδομένα και όχι fake news.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT