Τσιφούτηδες (Αμερικανοί) στρατηγοί

Τσιφούτηδες (Αμερικανοί) στρατηγοί

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τη συρρίκνωση του αμερικανικού στρατού στα χαμηλότερα επίπεδα μεταπολεμικά προτείνει ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, κλείνοντας στρατιωτικές βάσεις και μειώνοντας τις αμυντικές δαπάνες, στο πλαίσιο της επαναδιατύπωσης των προτεραιοτήτων του Πενταγώνου ύστερα από μία δεκαετία πολέμων», έγραφε η «Καθημερινή» (25.2.2014). Ο Χέιγκελ ανέφερε πως ο στρατός πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα των μικρότερων προϋπολογισμών, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν βιαιότερους και πιο απρόβλεπτους εχθρούς. Υπό το σχέδιό του ο αμερικανικός στρατός θα περιοριστεί από 522.000 στρατιώτες σήμερα σε 440.000-450.000, τον μικρότερο αριθμό στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ.

Στις προηγμένες χώρες που δεν χρεοκόπησαν, όλα προσαρμόζονται στην οικονομική πραγματικότητα που τις περιβάλλει. Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, τα θέλουμε όλα. Και μεγάλο στρατό και υψηλούς μισθούς και άχρηστες βάσεις.

Τον «παλιό κακό καιρό» -τότε που δεν είχαμε… πρωτογενές πλεόνασμα- συζητούσαμε για περικοπές αμυντικών δαπανών, κλείσιμο στρατοπέδων, κατάργηση άχρηστων βάσεων και άλλα εξόχως δαπανηρά. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2011 το περιοδικό «Επίκαιρα» κυκλοφόρησε με ένα αποκαλυπτικό έγγραφο το οποίο τιτλοφόρησε στο εξώφυλλο ως «Το σχέδιο Παπανδρέου-Μπεγλίτη για την αποδόμηση του στρατού» (23.11.2011). Προβλεπόταν μεταξύ άλλων η κατάργηση των Ναυτικών Διοικήσεων Ιονίου και Βορείου Ελλάδος, η κατάργηση του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, του Στρατηγείου του Α΄ Σώματος Στρατού στην Κοζάνη, του Στρατηγείου της «ιστορικής» 8ης Μεραρχίας στα Ιωάννινα και αριθμού μονάδων της, του Στρατηγείου της IV Μ.Π. στην Τρίπολη κ.λπ.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έπεσε εκείνο τον Νοέμβριο, κι έκτοτε δεν ακούσαμε τίποτε για αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, περικοπές κ.ά. Τίποτε δεν προχώρησε. Η 1η Στρατιά παρέμεινε στη Λάρισα και δεν πήγε -όπως προέβλεπε το σχέδιο- στον Εβρο. «Η στρατιά είναι εκ των ων ουκ άνευ, ο μείζων εκ των μειζόνων επιχειρησιακός σχηματισμός», έλεγε τότε ο αποστρατευθείς αρχηγός Στρατού, Φρ. Φράγκος. «Μετά τις αποκαλύψεις σχεδίων “Βαριοπούλα” και τα λοιπά, επιβάλλεται να έχουμε έναν επιχειρησιακό σχηματισμό στο θέατρο επιχειρήσεων ολοκλήρου του χερσαίου κορμού και όχι απλά του Εβρου».

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Δ. Ελευσινιώτης, αποστρατεύτηκε γιατί δεν ήθελε να καταργήσει τις Ναυτικές Διοικήσεις Βορείου Ελλάδος και Ιονίου και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους. Ο αντιναύαρχος ε.α. Βασ. Μαρτζούκος είχε πει στο Mega: «Εχουμε έναν σφιχτό εναγκαλισμό Αλβανίας-Τουρκίας αυτήν την περίοδο και τα αποτελέσματά του τα βλέπουμε καθημερινά… Θα ’πρεπε όχι απλώς να μην υποβαθμίζεται η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου, θα έπρεπε να αναβαθμίζεται…». Στρατηγείο στη Λάρισα (χωρίς τον από Βορρά κίνδυνο) και Ναυτική Διοίκηση στο Ιόνιο γιατί η Τουρκία εναγκαλίζεται την… Αλβανία;

Βεβαίως, στη χρεοκοπημένη αυτή χώρα δεν είμαστε δα κι αμερικανάκια. Η πατρίς κινδυνεύει από παντού, ακόμη και από Δυσμάς, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη Ναυτική Διοίκηση του Ιονίου. Εξάλλου έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και, μαζί με τις βάσεις που μας προστατεύουν από τον «σφιχτό εναγκαλισμό Αλβανίας-Τουρκίας», άμα λάχει επαναφέρουμε και τις ακριβές παρελάσεις, για να τους δείξουμε εμείς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή