Η Αθήνα στον τουριστικό χάρτη

Η Αθήνα στον τουριστικό χάρτη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της επιστροφής και της Αθήνας στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Τα στοιχεία μαρτυρούν την ανάκαμψη: το 2013 οι πληρότητες των αθηναϊκών ξενοδοχείων ενισχύθηκαν κατά 11%. Το 2014 δείχνει ακόμα καλύτερο: τον Μάρτιο ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 16% ενώ υπερδιπλάσιο ήταν το ποσοστό (36,6%) που κατέγραψε η Αθήνα. Μόλις προχθές διαβάσαμε ότι η πρωτεύουσα περιλήφθηκε στους 25 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2014, σύμφωνα με σχετική λίστα της δημοφιλούς ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Tripadvisor. Η Αθήνα ήταν ο μοναδικός ελληνικός προορισμός στη σχετική λίστα. Και οι προοπτικές δείχνουν λαμπρές: από τις 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματισθεί για τη χώρα μας το 2014, τουλάχιστον οι μισές «πετάνε» για την Αθήνα.

Αναζητώντας τα αίτια της ανόδου, ας μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε: η εσωτερική υποτίμηση και η κακή εικόνα της Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια (επεισόδια, καταστροφές, ανασφάλεια) έριξαν τις τιμές. Η Αθήνα τον Ιανουάριο ήταν η έβδομη φθηνότερη πόλη σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή διαμονή ανάμεσα σε 50 ευρωπαϊκούς προορισμούς (68 ευρώ μέση τιμή). Πολλή και αποδοτική δουλειά δείχνει να έχει γίνει σε άλλα μέτωπα που αφορούν την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και την άρση των περιορισμών που εκτόξευσαν την αγορά της κρουαζιέρας.

Ομως το βασικό πρόβλημα της Αθήνας παραμένει: πώς θα πείσει τους επισκέπτες της ότι αξίζει τον κόπο να της αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και, κυρίως, περισσότερες διανυκτερεύσεις;

Και σε αυτό το μέτωπο αχνοφαίνεται κάποιο φως: η Αθήνα υπολείπεται σε σύγχρονους, οικογενειακούς «προορισμούς» που θα διευρύνουν το τουριστικό της μενού πέρα από τα αναμενόμενα (Ακρόπολη κ.λπ.). Η αξιοποίηση του Ελληνικού και η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την ενίσχυση του προφίλ της Αθήνας ως παραλιακής μητρόπολης. Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων πολιτιστικών υποδομών (ΕΜΣΤ, Ιδρυμα Γουλανδρή κ.λπ.) μπορούν να συνεισφέρουν στην ίδια κατεύθυνση.

Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ομως χρειάζεται κι εμείς να βοηθήσουμε. Διαφορετικά, θα κυνηγάμε πάντα κάτι που μόνο εμείς πιστεύουμε ότι αξίζουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή