Το τέλος ενός βολικού ιδεολογήματος

Το τέλος ενός βολικού ιδεολογήματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τύχη δεν ευνόησε ώς το τέλος τον Χρήστο Κορτζίδη. Θα μπορούσε να μην έχει συμβεί η τραγωδία με το 13χρονο αγόρι στο μάλλον αυθαίρετο λούνα παρκ (όπως αποδεικνύει και το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών–Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης) και έτσι ο δήμαρχος Αργυρούπολης–Ελληνικού να κορύφωνε ανενόχλητος τον αντιμνημονιακό αγώνα του ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Θα μπορούσε να έχει συμβεί «στον οποιονδήποτε» άλλον (όπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τρεις ημέρες μετά το γεγονός) και να μη βαρύνει τη μαχητική θητεία του, προβεβλημένη για τις απεργίες πείνας στις οποίες επιδιδόταν κάθε φορά που ο λαϊκισμός απαιτούσε πιο μιντιακές αντιδράσεις. Θα μπορούσε να μη φυσούσε τόσο εκείνη την ημέρα και να μην είχε παρασυρθεί η φουσκωτή μπάλα με τα δύο ανήλικα παιδιά, προδίδοντας έλλειψη μέτρων προστασίας, έλλειψη διχτυού ασφαλείας στον χώρο.

Θα μπορούσε να μην είναι τόσο αρνητικό το πόρισμα, το οποίο διαπιστώνει παράβαση του νόμου που αφορά την ενοικίαση δημοτικού χώρου σε ιδιώτη. Ως δήμαρχος, λοιπόν, επέτρεψε την ενοικίαση χωρίς τη μελέτη που θα πιστοποιούσε την καταλληλότητα του χώρου για την ασφαλή τοποθέτηση των μηχανημάτων, ενώ δεν συστήθηκε από τον δήμο ούτε η αρμόδια επιτροπή για να ελέγξει τα μηχανήματα και να παραχωρήσει άδεια λειτουργίας.

Αλλά, όπως είπε και ο ίδιος, είναι «πολυδαίδαλο το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία παρόμοιων επιχειρήσεων» με νόμους, προεδρικά διατάγματα, αποφάσεις του ΣτΕ κ.ο.κ., ως δήμος «δεν είχε ανάλογη εμπειρία», θεώρησε ότι «είναι προσωρινή και όχι μόνιμη εγκατάσταση η οποία θα απαιτούσε άδεια», και άλλα συναφή που προκαλούν στον κοινό νου τις συνέπειες μιας… απεργίας πείνας.

Και ούτε μία συγγνώμη, μία έκφραση συντριβής. Ούτε μία ρωγμή, μία δήλωση παραίτησης. Μόνο η αγωνία να μετατεθεί η ευθύνη. Αριστερός άνθρωπος, υποτίθεται (εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ). Με αδιαπραγμάτευτους άξονες –«δεν υποκύπτει, δεν υποτάσσεται, δεν αποδέχεται»– που διακήρυσσε την εποχή της «ανυπακοής», του «δεν πληρώνω» και να «γίνει αυτοδιαχειριζόμενος αγρός το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού». Και τώρα, τι θα κάνει ο κ. Κορτζίδης; Τι θα απογίνει το βολικό ιδεολόγημα, σύμφωνα με το οποίο η «παρανομία» και το «ξεπούλημα» εκπορεύονται πάντα από τη μία πλευρά, του «νεοφιλελευθερισμού και της αντίδρασης», ενώ η άλλη αγωνίζεται μόνο για τα δικαιώματα των κατοίκων; Ο θάνατος είναι καταλύτης. Μπερδεύει τις πλευρές όσο κι αν ο λαϊκισμός, απ’ όπου και αν προέρχεται, προσπαθεί να τις ξεχωρίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή