Το άσυλο των κουκουλοφόρων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάλογος για το πανεπιστημιακό άσυλο και την προστασία του ήταν, τελικά, απλώς επικίνδυνες σαχλαμάρες; Οι πρόσφατες επιθέσεις αγνώστων κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια του κέντρου της Αθήνας, με αποκορύφωμα τα χθεσινά κρούσματα στα δύο ΑΕΙ της οδού Πατησίων –το Οικονομικό (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το ΕΜΠ–, δείχνουν ότι οι πανεπιστημιακοί πρέπει, επιτέλους, να διαχειριστούν την αμηχανία τους!

Χθες, λοιπόν, στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου λίγοι κουκουλοφόροι θέλησαν να κάνουν επίδειξη δύναμης και μόνον. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών εισέβαλαν στον χώρο με σαφή πρόθεση να εκφοβίσουν τους φοιτητές και τους «φοιτητοπατέρες» και να προκαλέσουν καταστροφές. Στον δρόμο τους βρέθηκε ένας καθηγητής του ΕΜΠ, ο οποίος προσπάθησε να παρέμβει –ίσως από κεκτημένη ταχύτητα ηθικού αναστήματος, ίσως από απειρία– για να τους σταματήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να τον ξυλοφορτώσουν. Ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι καλά.

Για να μη θρηνήσουμε θύματα μέσα στα πανεπιστήμια, καλύτερο είναι οι πρυτανικές αρχές και όσοι επιθυμούν το καλό των ιδρυμάτων να λάβουν σοβαρές και ρεαλιστικές αποφάσεις. Διότι έως τώρα απλώς χλευάζουν τη λογική όταν αφήνουν την προστασία των ιδρυμάτων στις… συλλογικότητες. Δηλαδή, ο ιδεολόγος… ποιητής εννοεί την προστασία των ιδρυμάτων να την έχουν οι φοιτητές και όσοι εκ των μελών των φοιτητικών παρατάξεων συνδιαλέγονται με τα διάφορα φρικιά, που κατά καιρούς τους τη «βαράει» να κάνουν γυαλιά-καρφιά τα ιδρύματα.

Από την άλλη, πρόκειται περί σουρεαλιστικής γελοιότητας να υποστηρίζει κάποιος πως η διακίνηση των ιδεών προστατεύεται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Οι καταστάσεις που διαδραματίστηκαν χθες στο ΕΜΠ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο μόνο σε ιδρύματα τριτοκοσμικών μπανανιών μπορούν να συμβούν. Ας το ξέρουν οι πρυτάνεις των δύο ιδρυμάτων, ας το γνωρίζει ο κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος του ΑΠΘ, που ηγούνται των δύο μεγαλύτερων και εξίσου ευάλωτων ΑΕΙ της χώρας. Ας το γνωρίζουν και οι υποψήφιοι ενόψει των πρυτανικών εκλογών του Ιουλίου, αλλά και οι βουλευτές πανεπιστημιακοί που ποιούνται την νήσσα.

Ας το γνωρίζει και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος σε συνάντηση με τα Συμβούλια των ΑΕΙ είχε προτείνει την πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών σε ρόλο φύλακα των πανεπιστημίων! Πρόταση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε παιδικούς σταθμούς.

Η πρόσληψη εταιρειών φύλαξης στα ΑΕΙ για την προστασία τους θεωρείται απολύτως λογική στα πανεπιστήμια. Οι νέοι πανεπιστημιακοί έχουν εξοικειωθεί με το σύστημα καθώς έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, όπου θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Στην Ελλάδα, μόνο τα ιδεολογικά απολιθώματα αντιδρούν. Ισως, βέβαια, εάν φάνε ξύλο και αυτοί, όπως χθες ο συνάδελφός τους στο ΕΜΠ, να το ξανασκεφθούν. Αλλά, είναι γεγονός, την κρίσιμη ώρα λακίζουν για τα μοδάτα γραφεία τους στο Κολωνάκι και στα Εξάρχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή