«Γιε μου, γιατί διάβαζες τον δόλιο σου πατέρα;»

«Γιε μου, γιατί διάβαζες τον δόλιο σου πατέρα;»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πατρική συγγνώμη πάντα δημιουργεί ένα σφίξιμο στις ευαίσθητες καρδιές εκείνων που γίνονται θεατές της οικογενειακής σκηνής. Ετσι δικαιολογείται ο εντυπωσιασμός κάποιων, όπως εγράφη χθες στο Διαδίκτυο, για την απόφαση του καθηγητή Μάνατζμεντ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντά να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον γιο του. Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν από την εξέταση του μαθήματος Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΟΔΕ) στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο καθηγητής σε κείμενο που ανήρτησε το βράδυ της Τρίτης, όπως λέει ο ίδιος, στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει: «Αισθάνομαι έντονα απόψε την ανάγκη να ζητήσω δημοσίως συγγνώμη από χιλιάδες παιδιά και από τον γιο μου που δίνουν αύριο εξετάσεις στο ΑΟΔΕ, βιβλίο που συνέγραψα μαζί με τρεις καθηγητές του λυκείου το1998. Η ευθύνη είναι συνολικά δική μου. Τα λάθη που έκανα είναι: 1ο) Πίστεψα ότι το βιβλίο αυτό θα ήταν επιμορφωτικό και ότι ποτέ δεν θα έμπαινε στις πανελλήνιες, 2ο) δεν δημοσιοποίησα ποτέ ότι ζήτησα να το ξαναγράψω χωρίς αμοιβή και οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν, 3ο) δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ΠΟΛΙΤΕΙΑ θα διατηρούσε ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν 16 χρόνια πριν καλά καλά εμφανισθεί το Internet». Και το κείμενο τελειώνει με μία μεγάλη συγγνώμη, το μέγεθος της οποίας τονίζεται καθώς είναι γραμμένη με κεφαλαία: «ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΜΟΥ. ΖΗΤΩ ΞΑΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ, ΠΑΙΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ».

Ο κ. Μπουραντάς, μιλώντας στην «Κ», αποκάλυψε μία πτυχή την οποία δεν αναφέρει στην ανάρτηση. Αυτό που τον ενόχλησε ιδιαίτερα είναι ότι η πλειονότητα των καθηγητών που διδάσκουν το μάθημα στη Γ΄ Λυκείου δεν έχουν διδαχθεί Διοίκηση Επιχειρήσεων, ίσως πιθανότατα είναι καθηγητές που αναλαμβάνουν τη διδασκαλία του μαθήματος για να συμπληρώσουν το εβδομαδιαίο ωράριό τους. Για τον λόγο αυτό, και προς διευκόλυνση των παιδιών και των ιδίων, οι καθηγητές έχουν τυποποιήσει τη διδασκαλία του μαθήματος και τις ασκήσεις του ενώ οι μαθητές απλώς παπαγαλίζουν, με συνέπεια να μισούν το μάθημα.

Χωρίς να θέλω να «κοιτάξω» από την κλειδαρότρυπα τις οικογενειακές του σχέσεις, υποθέτω ότι ο πανεπιστημιακός ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί φέτος επειδή εισέπραξε τις αντιδράσεις για το βιβλίο από τον γιο του που δίνει εξετάσεις. Την υπόθεσή μου αυτή ενισχύει το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Μπουραντάς λέει πως είχε ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας (επί κυβέρνησης Γ.Α. Παπανδρέου, όπως μου ανέφερε χωρίς να θυμάται λεπτομέρειες) να ξαναγραφεί το βιβλίο, ουδέποτε δημοσιοποίησε το σχετικό αίτημα. Αρα, οι χιλιάδες μαθητές που πέρασαν επί 15 χρόνια το μάθημα δεν έχουν ψυχή;

Τέλος πάντων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληροφορηθούν ότι από του χρόνου το βιβλίο για το μάθημα θα αλλάξει. Ευχή είναι οι συγγραφείς του νέου βιβλίου να έχουν ταχύτερα αντανακλαστικά για να διορθώνουν τα λάθη τους και μικρότερη ροπή σε επικοινωνιακές πιρουέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή