Η Αργεντινή μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις

Η Αργεντινή μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νύχτα λένε είναι πιο σκοτεινή λίγο πριν από το ξημέρωμα. Η αναπάντεχη στάση του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου απέναντι στην κυβέρνηση της Αργεντινής, μειώνει την ορατότητα στο υπερδεκαετές δράμα της λατινοαμερικανικής χρεοκοπίας – στα τελευταία του μάλιστα επεισόδια: Οι Αμερικανοί δικαστές δεν συζήτησαν καν την έφεση του Μπουένος Αϊρες με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν προηγούμενες αποφάσεις που διέτασσαν την αποπληρωμή των «ασυμβίβαστων» ομολογιούχων. Της μειοψηφίας των «καμένων» δανειστών της Αργεντινής δηλαδή που δεν είχε συναινέσει στο «κούρεμα» που επιβλήθηκε στα ομόλογα (ξεπέρασε το 70%). Η υποχρέωση επομένως παραμένει, η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει ολοκληρωτικά και κατά προτεραιότητα αυτά τα «πεισματάρικα» hedge funds. Αν όμως εξοφλήσει αυτούς, ισχυρίζεται η Αργεντινή, τότε η πλειοψηφία των «συζητήσιμων» δανειστών που έχουν ήδη συναινέσει να πάρουν λιγότερο του ενός τρίτου των χρημάτων τους (δεν τα έχουν πάρει ακόμα) θα διεκδικήσουν ανάλογη μεταχείριση, προκαλώντας χρεοκοπία. Ετσι, η πρόεδρος Φερνάντεζ είπε πως η κυβέρνησή της δεν μπορεί να υποκύψει στον εκβιασμό των αμερικανικών δικαστηρίων και να πληρώσει τους «σκληρούς». Επιμένει στην απόφασή της να τους αγνοεί εκτός κι αν συναινέσουν σε «κούρεμα» – διατηρεί όμως πρόθεση να τιμήσει το συμβιβασμό με τους συζητήσιμους, «αυτούς που εμπιστεύονται την Αργεντινή», και να τους καταβάλει μια μεγάλη δόση στις 30 Ιουνίου όπως έχει υποσχεθεί.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις από τα αμερικανικά δικαστήρια, στερούν την τεχνική δυνατότητα πληρωμής των «κουρεμένων» δανειστών μέσω αμερικανικού συστήματος (οφείλει δολάρια) αν δεν πληρωθούν οι άλλοι. Η Αργεντινή πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, αν θέλει να τιμήσει τον συμβιβασμό. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η πιθανότητα ατυχήματος μεγάλη το επόμενο εξάμηνο. Η Αργεντινή καθάρισε το πεδίο με τους διεθνείς δανειστές του Κλαμπ των Παρισίων αποζημιώνοντάς τους πλήρως. Από τους υπόλοιπους έχει δρομολογήσει τους συζητήσιμους, αλλά οι πεισματάρηδες πετυχαίνουν σημαντικές νίκες: Κρατούν τη χώρα σε επενδυτική καραντίνα. Μπορούν να διεκδικήσουν κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί εκ νέου με τους πεισματάρηδες. Δεν μπορεί όμως να το κάνει ανοιχτά πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2014: προηγούμενες συμβάσεις της απαγορεύουν να προτείνει νωρίτερα βελτιωμένο deal σε σχέση με το πρώτο «κούρεμα». Συχνά όμως τα πολλά αδιέξοδα φέρνουν πιο κοντά ένα συμβιβασμό: Τα hedge funds ζητούν 100% της επένδυσής τους. Η Αργεντινή μέχρι στιγμής τους προσφέρει ως αποζημίωση το ένα τέταρτο αυτής. Εμπειροι αναλυτές βλέπουν μεγάλη πιθανότητα γεφύρωσης.

Αν ολοκληρωθεί η στροφή της Αργεντινής «στη νομιμότητα», αν δεν επικρατήσουν οι απόψεις των σκληροπυρηνικών που ζητούν νέα χρεοκοπία, το επόμενο έτος θα φέρει αλλαγή στο προφίλ της χώρας. Θα έχουν περάσει 14 χρόνια ταραχώδους κρίσης σε μια χώρα που έκανε τον τυχοδιωκτισμό, πολιτική. Ο συμβιβασμός στο πιο σκληρό κομμάτι του αργεντίνικου χρέους θα καθαρίσει το τοπίο, θα βάλει και πάλι την Αργεντινή στα επενδυτικά ραντάρ: Τα hedge funds θα είναι τα πρώτα που θα επιστρέψουν σε μια οικονομία που θα υπόσχεται τεράστιες αποδόσεις σε σχέση με τις παγιωμένες σε Ευρώπη, Αμερική, την ασφαλή Ασία. Διεθνή κεφάλαια θα φύγουν από άλλα success stories για να ικανοποιήσουν τη δίψα τους στο νεότερο. Αλλά ο τελικός απολογισμός για τους Αργεντίνους πολίτες είναι αβέβαιος. Είναι πιθανό ακόμα και αν συμβεί το θετικό γύρισμα να μην ωφελήσει ευθέως τον πληθυσμό, στο όνομα του οποίου λήφθηκαν λαϊκίστικες αποφάσεις που ισοπέδωσαν την προοπτική του για χρόνια. Είναι πιθανό από την ομηρία σε μια αναχρονιστική κυβέρνηση να περάσει απλώς σε μια ομηρία διαφορετικού τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή