Ο μικρός Τζέι και οι «συμβολικές» κινήσεις

Ο μικρός Τζέι και οι «συμβολικές» κινήσεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​ιστορία είναι γνωστή και η απήχησή της κοντεύει να επισκιάσει ακόμα και την πρόκριση της εθνικής μας ομάδας στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο λόγος για τον 11χρονο Τζέι Μπίτι από το Λούργκαν της Βόρειας Ιρλανδίας και την αφοσίωσή του στον Γιώργο Σαμαρά. Ο μικρός, που γεννήθηκε με σύνδρομο Down, είναι παθιασμένος φίλαθλος της Σέλτικ, της ομάδας, δηλαδή, όπου αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια ο Ελληνας επιθετικός.

Την επομένη της ιστορικής πρόκρισης της εθνικής μας ομάδας κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο, που απεικονίζει τον Τζέι να πανηγυρίζει το νικητήριο πέναλτι στο 92΄ του κρίσιμου αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού, χτυπημένο από τον Σαμαρά. Η διάδοση του βίντεο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αστραπιαία και πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε σελίδα στο Facebook με αίτημα τη μετάβαση του Τζέι στη Βραζιλία για να παρακολουθήσει το αυριανό παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα. Καθόλου αναπάντεχα, η σελίδα γέμισε σε χρόνο ρεκόρ με χιλιάδες like. Σε μια επίδειξη ταχύτατων αντανακλαστικών, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, και σε συνεννόηση με τον ίδιο τον παίκτη, προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα του ταξιδιού του Τζέι και των δικών του προκειμένου ο μικρός να δώσει αύριο το «παρών» στην κρίσιμη αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδος. Φαίνεται ότι ο Τζέι δεν θα καταφέρει να κάνει ένα τόσο μακρινό και απαιτητικό ταξίδι. Για τον ίδιο θα ήταν σημαντικό, αλλά για όλους εμάς, τους θεατές αυτής της ανθρώπινης ιστορίας, το ταξίδι είναι σαν να έχει ήδη γίνει.

Από την Πέμπτη το βράδυ που έγινε γνωστή η πρωτοβουλία, το όνομα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αναβαπτίστηκε στα μάτια και στις καρδιές εκατομμυρίων Ελλήνων. Ο Γιώργος Σαμαράς είναι ήδη role model για πολλούς νέους συμπατριώτες μας. Ο ψύχραιμος λόγος του και η ευαισθησία του μέτρησαν περισσότερο, ίσως, και από το επιτυχημένο πέναλτι.

Προχθές, ο νέος υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας έδωσε το «παρών» σε μια ανασκαφική έρευνα ρουτίνας στο Μετς. Την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε τον σχεδόν τετράωρο «Ντον Τζιοβάνι» στο κατάμεστο Ηρώδειο χωρίς να αποχωρήσει στο διάλειμμα. Κινήσεις «χαμηλής», θεωρητικά, απήχησης, που όμως γίνονται αντιληπτές περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Η κοινωνία παρακολουθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή