Εκκεντρικότητα και πολιτική

Εκκεντρικότητα και πολιτική

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​ολλοί συμπολίτες μας σκανδαλίστηκαν από τη χυδαιότητα του «τιτιβίσματος» του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Δικαίως.

Και ενθουσιάστηκαν με την πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης να καρφιτσώσει στο πέτο του το άστρο του Δαβίδ λίγο μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Και τα δύο γεγονότα είναι φωτογραφίες της στιγμής από την Ελλάδα του 2014.

Καταλαβαίνει κανείς τις αντιδράσεις στην πρώτη περίπτωση. Ομως το ελληνικό ταπεραμέντο μάς παρασύρει ορισμένες φορές σε μια συναισθηματική παραφιλολογία που έχει (εκτός των άλλων) κοινό παρονομαστή την εντύπωση πως δηλώσεις παρόμοιες με αυτές του βουλευτή Αχαΐας γίνονται μόνο στην αιωνίως «καθυστερημένη» Ελλάδα μας. Αλλά εκκεντρικοί βουλευτές με εκκεντρικές απόψεις υπάρχουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Παρακολουθήστε ένα λεπτό με δηλώσεις του αρχηγού του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της πολιτισμένης Ιταλίας και θα παρηγορηθείτε.

Το πρόβλημα, επομένως, δεν είναι ότι διαθέτουμε «εκκεντρικούς» βουλευτές που αυτοευτελίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντα ένα ποσοστό συμπολιτών μας θα έλκεται από εκκεντρικούς πολιτικούς με εκκεντρικές απόψεις. Αν συμφιλιωθούμε με αυτήν την απλή αλήθεια, το φως μετατοπίζεται μοιραία σε μια άλλη περιοχή που διαρκώς μας διαφεύγει: στον χώρο άσκησης της πραγματικής πολιτικής.

Εκεί η πολιτική ηγεσία κάθε χώρας έχει την ευκαιρία να δείξει στους πολίτες της ποιες αξίες πρεσβεύει, πόσο ψηλά ή πόσο λιγότερο ψηλά θέτει το ύψος των εθνικών φιλοδοξιών, πού στέκεται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με ποιους συμπορεύεται και με ποιους όχι. Μπορεί και στην (ας πούμε) «ομοειδή» Πορτογαλία να υπάρχει ένας αντίστοιχος Πορτογάλος «Νικολόπουλος», αλλά το πορτογαλικό κράτος έχει δείξει σε ποιο στρατόπεδο βρίσκεται: έχει ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης για όλους τους Πορτογάλους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, όπως συνέβη στη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία τους επόμενους μήνες να αποδείξει στον εαυτό της αλλά κυρίως στους Ελληνες πολίτες ότι στον αξιακό της χάρτη βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πολύ λιγότερο κοντά στον πρώην βουλευτή της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή