Η Αθήνα χρειάζεται νέα «αξιοθέατα»

Η Αθήνα χρειάζεται νέα «αξιοθέατα»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​εν ήταν πολύ τυχεροί οι 800 ξένοι ταξιδιωτικοί bloggers και συγγραφείς τουριστικών media που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα για το ετήσιο συνέδριό τους (Travel Bloggers Exchange – TBEX Europe 2014). Οι καταρρακτώδεις βροχές χάλασαν κάπως το αθηναϊκό τριήμερο, αλλά και μόνο το γεγονός ότι η Αθήνα (για την ακρίβεια η δημοτική Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών) διεκδίκησε και έφερε στην πρωτεύουσα μια σημαντική συνάντηση δείχνει τα βήματα που έχουν γίνει από το 2012 και μετά.

Αναφέρω το 2012 ως έτος καμπής γιατί, εκτός από μια πολύ κακή τουριστική χρονιά, ήταν και η κορύφωση της αρνητικής δημοσιότητας για την Αθήνα μέσα από καταιγισμό τρομακτικών εικόνων μιας φλεγόμενης πόλης παραδομένης στην αναρχία και την καταστροφή.

Αυτά είναι ευτυχώς πίσω μας και η φετινή τουριστική σεζόν τελειώνει με ικανοποίηση. Φυσικά ο δρόμος είναι μακρύς: παρά την αύξηση σε όλα τα μεγέθη, η μέση τιμή δωματίου υπολογίζεται φέτος στα 85,73 ευρώ έναντι 135,34 ευρώ στην Κωνσταντινούπολη. Ομως δεν αρκεί να είσαι φτηνός για να μπορείς να πουλάς το προϊόν σου. Οταν αυξάνεται η ζήτηση, μοιραία γίνεσαι πιο ακριβός. Και τότε όσα προσφέρεις σήμερα δεν θα είναι αρκετά αύριο.

Για να αλλάξει επίπεδο ο αθηναϊκός τουρισμός, πρέπει οπωσδήποτε να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας. Σκέφτομαι τις επιλογές των 800 ταξιδιωτικών μπλόγκερ μια βροχερή ημέρα στην Αθήνα και μελαγχολώ. Αλλά και στην καρδιά του καλοκαιριού η εικόνα δεν αλλάζει εντυπωσιακά. Η Αθήνα πάσχει από σύγχρονους, οικογενειακούς προορισμούς που θα της χαρίσουν μελλοντικά τις διανυκτερεύσεις που ονειρευόμαστε. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει η μεσογειακή Αθήνα ένα ενυδρείο της προκοπής, ένα πάρκο αναψυχής κοντά στη θάλασσα που θα μπορούσε να τραβήξει σαν μαγνήτης επισκέπτες από τη Βόρεια Ευρώπη και όχι μόνο. Εδώ, θα μου πείτε, είναι έτοιμο το νέο Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού και δεν «μπορεί» να ανοίξει…

Ευτυχώς, όμως, σημαντικά αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δημοπρατούνται άμεσα (Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανάπλαση Φαληρικού Ορμου, επέκταση Εθνικής Πινακοθήκης, κατασκευή Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή κ.ά) και τα οποία έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό κενό. Η Ακρόπολη δεν είναι πια αρκετή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή