ΑΠΟΨΕΙΣ

Απίστευτος συνδυασμός

Η ελληνική κοινωνία έχει υποφέρει πολύ. Δεν της αξίζει να υποφέρει άλλο, γιατί οι αντοχές τελειώνουν. Ενας απίστευτος συνδυασμός πείσματος, ανεπάρκειας και ανευθυνότητας απειλεί και πάλι τη χώρα. Το πείσμα είναι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των ομοϊδεατών του, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» και επιδεικνύουν απέναντί της πολύ λιγότερη ανοχή από ό,τι σε άλλες χώρες, που έχουν πολύ μικρότερη πρόοδο σε κρίσιμους τομείς. Η Πορτογαλία δεν έχει κάνει περισσότερες περικοπές ή μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά η διαφορά στα spreads των δύο χωρών είναι σημαντική. Η Γερμανία, κατά τον «σοφό» οικονομολόγο Πίτερ Μπόφινγκερ, είναι πολύ πίσω από την Ελλάδα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή τις εργασιακές σχέσεις. Εχει… κολλήσει όμως ο κ. Σόιμπλε σε μια πουριτανική αντιμετώπιση της χώρας και το πείσμα του δεν φαίνεται να μπορεί να το υπερκεράσει ούτε και η καγκελάριος.

Η ανεπάρκεια ανήκει στο κυβερνών πολιτικό σύστημα, που από την άνοιξη και μετά βιάστηκε να υποτιμήσει τους κινδύνους των αγορών, εγκατέλειψε τις μεταρρυθμίσεις και προέβη σε κινήσεις που κλόνισαν την εμπιστοσύνη στη χώρα.

Η ανευθυνότητα διακρίνει την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο αποφάσισε να εγκλωβίσει τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα. Πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα είναι μια μεγάλη «κατάληψη» που θα εκβιάσει το ποθητό αποτέλεσμα για το χρέος και τη χρηματοδότηση της χώρας. Η άγνοια κινδύνου δεν συγχωρείται το 2014. Οι κίνδυνοι, οικονομικοί, κοινωνικοί και ασφαλώς γεωπολιτικοί, είναι τεράστιοι για να μπορεί να τους διαχειρισθούν άνθρωποι που δεν έχουν διοικήσει ούτε ΚΕΠ στο παρελθόν. Αλλο πράγμα το «νταραβέρι» της πολιτικής και της επικοινωνίας μέσα σε μια μικρή χώρα και άλλο το μεγάλο παιχνίδι που αφορά την πατρίδα σε ένα σύνθετο παγκόσμιο σκηνικό, όχι το κόμμα.

Εχει έλθει η ώρα να σοβαρευτούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος. Στη χώρα μας δεν αξίζει να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος, ένα failed state με ήλιο και ωραίες θάλασσες. Ούτε βεβαίως της αξίζει μια ουκρανοποίηση, όπου κουμάντο θα κάνουν διάφορα λόμπι που θα ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους με πιστόλια και άλλες… ευγενείς μεθόδους.

Οι Γερμανοί δεν διακρίθηκαν ποτέ για τη γεωπολιτική τους σοφία και ουδέποτε χειρίσθηκαν την ηγεμονία τους με σύνεση και όραμα. Κάθε άλλο. Το κυβερνών πολιτικό σύστημα έχει δείξει αντοχές και τα έδωσε όλα για να κρατήσει τη χώρα όρθια, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να βρει το εμβόλιο που θα απομόνωνε για λίγο τα χαλασμένα κύτταρα της φαυλότητος και της ακρισίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σαγηνευθεί από τα φώτα της εξουσίας και της δύναμης, που μπορεί εύκολα να αποδειχθούν τα φώτα του τρένου που έρχεται καταπάνω της με μεγάλη ταχύτητα έπειτα από έναν εκλογικό θρίαμβο. Ο συνδυασμός δεν είναι καλός. Ο λαός είναι τρομαγμένος και δικαιολογημένα δεν εμπιστεύεται κανέναν. Το τραγικό είναι ότι στο τέλος εκείνος θα την πληρώσει αν το πείσμα, η ανεπάρκεια και η ανευθυνότητα μας ρίξουν στα βράχια.