Η Ευρώπη άργησε πάλι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό δεν απέδωσε κάτι καινοτόμο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μια συμπαγής και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστεί μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Οπως κάθε άνοιξη τα τελευταία χρόνια, όπου η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και η κρίση στη Συρία και στο Ιράκ έχουν αυξήσει δραματικά τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων, έτσι και φέτος, ήταν γνωστό ότι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών τα σαπιοκάραβα των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης θα άρχιζαν μαζικά να αποπλέουν με προορισμό τα ευρωπαϊκά θαλάσσια ύδατα. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν έγινε για τη διαχείριση του ζητήματος, για την πρόληψη, την αποτροπή της δράσης των κυκλωμάτων, για την αποφυγή κάποιας νέας τραγωδίας.

Εστω και με καθυστέρηση, η Ευρώπη αποφάσισε να ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ελάχιστες νέες δράσεις έχει να προσφέρει, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσον οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι πραγματικά διατεθειμένοι να μοιραστούν τα βάρη των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Ετσι, ενώ γίνεται λόγος για πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος μετεγκατάστασης εντός της Ε.Ε., για τη συνέχεια, η πρόβλεψη για μετεγκατάσταση γίνεται στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής των κρατών – μελών. Ουσιαστικά, για την πραγματική ανακούφιση των χωρών εισόδου από την πίεση των μαζικών, πλέον, καθημερινών αφίξεων, δεν γίνονται πολλά. Οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα και μέσα για να συνδράμουν τις θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για την οργάνωση της καταγραφής των εισερχομένων στις χώρες εισόδου, για την ενίσχυση συνοριακών ελέγχων, κυρίως σε χώρες τις Αφρικής, για επιχειρήσεις ταχείας επαναπροώθησης, αλλά δεν διακρίνεται πραγματική βούληση για ουσιαστική κατανομή των βαρών που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές.

Παράλληλα, η αναφορά στην Τουρκία, η οποία συμπεριελήφθη στο κείμενο συμπερασμάτων και κάνει λόγο για αναβάθμιση της συνεργασίας με τη γείτονα, με βάση την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ ήταν εξαιρετικά ανώδυνη. Ωστόσο, η Ε.Ε. γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πιέσει την Αγκυρα για το θέμα αυτό στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί και φιλοξενεί στο έδαφός της ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή