Οι άγνωστες δαπάνες των υποψηφίων

Οι άγνωστες δαπάνες των υποψηφίων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέρουμε από πρώτο (τηλεοπτικό) χέρι πως η πρόεδρος της Βουλής είναι πνιγμένη στη δουλειά, κάτι που επισημαίνει με διαρκείς επαναλήψεις το «Κανάλι της Ζωής». Προεδρεύει σε αναρίθμητες επιτροπές που θεωρητικώς φέρνουν αμύθητα πλούτη στην Ελλάδα. Τριακόσια δισ. από το «επαχθές, επονείδιστο κ.λπ. χρέος», διακόσια και κάτι ψιλά από τις «γερμανικές αποζημιώσεις» κ.ο.κ. Με τόσο βαρύ εθνικό έργο, είναι λογικό η κ. Κωνσταντοπούλου να ξεχνά τις βασικές υποχρεώσεις της δουλειάς της, όπως είναι η διαφάνεια στο κοινοβουλευτικό έργο.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός ότι η υπέρμαχος της τυπικής νομιμότητας, ακόμη και για το λεπτό έναρξης των συνεδριάσεων του Σώματος, αρνείται να δώσει στοιχεία για τα λεφτά μας που ξοδεύει το κανάλι της Βουλής· έκανε τις προάλλες απολογισμό Μπεν Χουρ τρεισήμισι ωρών, αλλά στην επίσημη ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Αμυρά για το κόστος προβολής της ιδίας δεν απάντησε. Αναφερόμαστε κυρίως στην υποχρέωση της Βουλής να ελέγξει τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων. Αυτό στις εποχές του επάρατου δικομματισμού τελείωνε δύο, τρεις μήνες μετά την αναμέτρηση. Τώρα, σχεδόν επτά μήνες μετά, η πρόεδρος της Βουλής δεν εδέησε να συστήσει την αρμόδια επιτροπή.

Κανείς δεν ξέρει τον λόγο αυτής της αβελτηρίας -έχει άραγε να κρύψει τίποτε η ίδια;-, αλλά το «Γραφείο Ελέγχου Δαπανών υποψηφίων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών», που συστάθηκε γι’ αυτόν τον λόγο, υπολειτουργεί. Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο parliament.gr, το εν λόγω γραφείο «Αναλαμβάνει τον έλεγχο των εκλογικών εσόδων και εκλογικών δαπανών που πραγματοποιούν οι Βουλευτές, Υποψήφιοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές σε κάθε εκλογική διαδικασία (Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Ο έλεγχος διενεργείται μετά από κάθε εκλογική διαδικασία από Ορκωτούς Ελεγκτές-Λογιστές, αφού υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις τους με τα αντίστοιχα παραστατικά στην Ειδική Υπηρεσία». Βεβαίως το «μετά από κάθε εκλογική διαδικασία» δεν ορίζει τον ακριβή χρόνο ελέγχου, αλλά με την πιθανότητα να πάμε πάλι σε εκλογές το φθινόπωρο οι βουλευτές της τρέχουσας περιόδου δεν θα έχουν ελεγχθεί και οι ποινές -μία εκ των οποίων προβλέπει έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα- δεν θα έχουν επιβληθεί.

Βεβαίως η κ. Κωνσταντοπούλου βρίσκει και κάνει. Η «υπεύθυνη πλειοψηφία» Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ άλλαξε τον αρχικό νόμο που προέβλεπε ότι «Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σύγκληση της Βουλής (ν. 3023/2002 άρθρο 21)», ενώ ο νέος νόμος 4304/2014 προβλέπει μεν ότι «Η εξέταση των οικονομικών των υποψήφιων αντιπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την περίοδο ελέγχου προεκλογικών δαπανών, ολοκληρώνεται εντός πέντε (5) μηνών από την υποβολή στην Επιτροπή Ελέγχου των στοιχείων», αλλά δεν λέει πότε πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος. Με άλλα λόγια: Αργύρης Ντινόπουλος νομοθέτησε, Ζωή Κωνσταντοπούλου εφαρμόζει. Ποιος είπε ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια, τουλάχιστον στην αδιαφάνεια;

Οπως αποδεικνύουν και οι ρουσφετολογικοί διορισμοί, η πρώτη φορά Αριστερά μόνο ριζοσπαστική δεν είναι. Συντηρεί και διογκώνει όλες τις προηγούμενες παθογένειες, με μόνη διαφορά το απίστευτο θράσος να καταγγέλλει δικαίους και αδίκους για «παλαιοκομματισμό», «νεοφιλελευθερισμό» κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή