Για πολλοστή φορά…

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​Πρώτη φορά», είπατε; Σιγά μην μπουκώσουμε στην καινοτομία και μας έρθει κόλπος. Οπως διαβάζουμε: «ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Κουρουμπλής ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (που είναι υπεύθυνη για κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλό) να αναβάλει επ’ αόριστον την κατεδάφιση στη Ραφήνα» («Η Καθημερινή» 14.10.2015). Ετσι ακολουθείται μια παλαιοκομματική παράδοση ετών, που καταγράφει ο συνάδελφος κ. Γιώργος Λιάλιος: «Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Γιάννης Μανιάτης – Νικ. Ταγαράς) δέχθηκε πλήθος τροπολογιών βουλευτών για αναβολή κατεδάφισης αυθαιρέτων: Για παράδειγμα, οι κατεδαφίσεις στο Μικρολίμανο του Πειραιά αναβλήθηκαν με τροπολογία του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου (Ν.Δ. Α’ Πειραιά). Οι κατεδαφίσεις στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά με τροπολογία των Χρήστου Γκόγκα (ΠΑΣΟΚ Αρτας), Νίκου Τσούκαλη (ΔΗΜΑΡ Αχαΐας) και Κώστα Δαμαβολίτη (ΑΝΕΛ Ηρακλείου). Και οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν αφορούν μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά… και την τελευταία: για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών) κατέθεσε τροπολογία υπέρ της νομιμοποίησης όλων των παράνομων νεκροταφείων».

Αυτό που συναντάμε για πρώτη φορά είναι το ύφος και η υπεροψία των υπουργών, εκείνων που κατήγγειλαν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ως «αντισυνταγματικές» και τώρα δεν προκάνουν να τις εκδίδουν. Ετσι, με ΠΝΠ που εκδόθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου επιτρέπονται «κατ’ εξαίρεσιν των επιβληθέντων περιορισμών κινήσεως κεφαλαίων» αναλήψεις μετρητών διά τας Ιεράς Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και διά την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών έως είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) μηνιαίως.

Η αδιαφορία ακόμη και για τα προσχήματα της κυβέρνησης οφείλεται πρωτίστως στην επικοινωνιακή υπεροχή του χώρου από τον οποίο προέρχεται. Κατάφερε να συκοφαντήσει προκαταβολικώς την αντιπολίτευση σε όλες τις εκδοχές της –ο ένας είναι «ακροδεξιός», ο άλλος «υπάλληλος των εργολάβων» και όλοι οι υπόλοιποι παπαγαλάκια του κατεστημένου–, με αποτέλεσμα οι υπουργοί να μη νιώθουν απειλούμενοι αν ξεχάσουν να δηλώσουν ένα εκατομμύριο ευρώ στο πόθεν έσχες, ή να μην έχουν αναφέρει τις πωλήσεις των μετοχών τους· να διορίζουν αδέλφια, ξαδέλφια, μπατζανάκηδες, χωρίς βιογραφικά, ακόμη και προηγούμενα ρουσφέτια πολιτικών τους αντιπάλων, όπως τους παράνομα προσληφθέντες στο μετρό· μη θυμηθούμε και κάτι παλιότερα επιδόματα 40χρονων ανηλίκων ή ξεχασμένα μισθώματα για εξοχικές κατοικίες κ.λπ.

Θα σαπίσει γρήγορα αυτή η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή τα στελέχη της θαρρούν πως έχουν το ακαταλόγιστο. Νομίζουν ότι τα συνθήματα «Πρώτη Φορά Αριστερά» και οι αφορισμοί του τύπου «Δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε» θα αποτελούν εσαεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλες τις ανομίες και τα αμαρτήματα των υπουργών. Να θυμηθούμε ότι τον πρώτο καιρό και στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (εξελέγη επίσης με υπόσχεση για καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής) συγχωρέθηκαν πολλά· «σκάνδαλο κουμπάρων», αυθαίρετα υπουργών κ.λπ. Κατάφερε μάλιστα να επανεκλεγεί παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές με δεκάδες νεκρούς σε Πελοπόννησο και Αττική που είχαν ξεσπάσει έναν μήνα πριν από τις κάλπες. Ομως στο τέλος πλήρωσε ακριβά την ύβρη των ατασθαλιών και της υπεροψίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή