Το φάσμα του αντιδυτικού λαϊκισμού

Το φάσμα του αντιδυτικού λαϊκισμού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόσυρση της εμπιστοσύνης ή της ανοχής προς την κυβέρνηση από ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων, αποκαλύπτει ένα τοπίο σύγχυσης. Η διατήρηση ενός ποσοστού άνω του 20% εμφανιζόμενο ως υποστηρικτών της κυβέρνησης, είναι απογοητευτικά υψηλό, δεδομένων όλων όσων έχουν μεσολαβήσει, ακόμη και αν συνυπολογίσει κανείς την ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων που είναι δυσοίωνες για την κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει προσδοκίες και το ζητούμενο είναι κατά πόσον μπορεί να γίνει πόλος συσπείρωσης μιας ψήφου όχι μόνο για την απαλλαγή από την κυβέρνηση αλλά και για την ανόρθωση της χώρας. Τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, διεθνώς και στην Ελλάδα, επηρεάζοντας δραστικά τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται και αντιδρούν προς το ρευστό περιβάλλον.

Αυτό, όμως, που επιβεβαιώνεται είναι η έλξη που ασκούν σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού οι ψευδαισθητικές ιδεολογίες που ορίζονται «από τείχη και όχι από γέφυρες». Η προσκόλληση πολλών Ελλήνων πολιτών σε κόμματα που πρεσβεύουν λίγο-πολύ θέσεις ολοκληρωτικών ιδεολογιών, από τον κομμουνισμό ώς τον ναζισμό, αποκαλύπτει το βάθος ενός κοινωνικού φαινομένου, που δεν είναι, βεβαίως, καινοφανές, αλλά που τώρα δεδομένων των συνθηκών απαξίωσης της πολιτικής και εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος που γεννά ρηγματώσεις, δείχνει να είναι απολύτως αυτοκαταστροφικό.

Πέραν αυτού, η απόσταση που κρατούν πολλοί πολίτες από τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανοικτή, φιλελεύθερη κοινωνία, πηγάζει και από τις πολιτισμικές αρχές του αντιδυτικού λαϊκισμού, που έχει γαλουχήσει και επηρεάσει γενιές Ελλήνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και αναδιοργάνωσε αυτήν την ψυχολογική ανάγκη για εσωστρεφή επανασυσπείρωση ενός τμήματος της κοινωνίας γύρω από έναν κινηματικό, λαϊκιστικό πόλο. Καθώς ο πόλος αυτός χάνει σε συνοχή και πυκνότητα με επακόλουθη φθορά στην ικανότητα να γοητεύει, να πείθει και να νομιμοποιεί ακόμη και ακραίες προσβολές της δημοκρατίας, γεννά μια διάδοχη κατάσταση.

Η νέα κατάσταση, προς το παρόν, είναι η διασπορά της αντιδυτικής ψήφου σε ένα φάσμα ολοκληρωτισμού που εκπροσωπούν μικρά κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να οργανώσει τον αντίπαλο πόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή