Ολοι στους δρόμους, χωρίς διαδρομή…

Ολοι στους δρόμους, χωρίς διαδρομή…

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι υπερβολή, αλλά θα τη χρησιμοποιήσουμε για την οικονομία του θέματος: χθες, οι δρόμοι της Ελλάδας ήταν γεμάτοι από πρόσφυγες και αγρότες. Οι μεν δεν έχουν άλλη επιλογή, οι δε υποστηρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Αυτός ο ελληνικός καταυλισμός, που γεμίζει τη χώρα με εικόνες είτε απελπισίας είτε «ανυποχώρητης αγωνιστικότητας», προκαλεί ασφυξία.

Τι σημαίνει «κανείς δεν ξέρει πότε θα φύγουμε, όλα είναι ανοιχτά»; Τι σημαίνουν καλαμπόκια, αυγά, ελληνικές σημαίες, αλυσοδεμένα τρακτέρ σε πόρτες υπουργείων; Τι σημαίνει «θα μεταφέρουμε τον αγώνα μέσα στις πόλεις»; Σημαίνει ότι η μόνη πραγματικότητα που βλέπουν οι αγρότες είναι ένας κατάλογος από αιτήματα. Αιτήματα και εξαιρέσεις, που ηχούν από παράλογα  έως  εκβιαστικά. Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση στο ερώτημα «τι μπορεί να διεκδικήσει κανείς από μια διαλυμένη χώρα;», αλλά αυτό εντάσσεται, μάλλον, σε άλλο πλαίσιο συζήτησης.

Θα μπορούσαν ή όχι να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη κατανόησης ενός προβλήματος που υπερβαίνει την ελληνική επικράτεια; Οχι, φαίνεται να απαντούν, συγκεντρωμένοι απολύτως στις δικές τους διεκδικήσεις. Δεν θα μπορούσαν να επεξεργαστούν ένα, πιο σύνθετο είναι η αλήθεια, σχέδιο δράσης, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα αυτής της περιόδου; Η τακτική υποχώρηση και η διαλλακτική στάση σε κάθε μορφής διαπραγμάτευση ήταν ανέκαθεν συνώνυμα της ήττας σε αυτόν τον τόπο. Οι συνέπειες είναι ορατές: ο καθένας ταμπουρωμένος στο δικό του μετερίζι (για να μη λησμονούμε και το λεξιλόγιο άλλων εποχών) δεν επικοινωνεί με τις ανάγκες του διπλανού. Ο απόλυτος κατακερματισμός είναι σήμα κατατεθέν της ελληνικής κοινωνίας.

Ζούμε, εδώ και μέρες, με τους αριθμούς των αφίξεων των προσφύγων, παράλληλα με το καθημερινό δελτίο κινητοποιήσεων των αγροτών: ποιοι δρόμοι βρίσκονται σε αποκλεισμό, πού η διέλευση είναι ανοιχτή. Μια χώρα αίθουσα αναμονής, σε μια αποβάθρα ανενεργή, από την οποία δεν περνούν πια τρένα… Την παρακάμπτουν, ακολουθώντας άλλες διαδρομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή