Νέα πτώση 5% στις τιμές ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2016

Νέα πτώση 5% στις τιμές ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2016

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ της Ευρώπης των «28» και ασφαλώς της Ευρωζώνης παρουσιάζει για ένα ακόμα τρίμηνο η αγορά κατοικίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό 5%. Αντίστοιχα, με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat για το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ίδιο διάστημα, προκύπτει ότι οι μόνες χώρες, πλην της Ελλάδας, όπου καταγράφεται ετήσια πτώση των τιμών των κατοικιών είναι η Κύπρος και η Ιταλία, αμφότερες με 1,2%.

Εν ολίγοις, η ελληνική αγορά κατοικίας παραμένει ουραγός σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Ελλάδα υποχωρούν συνεχώς από το 2009 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση των αξιών να αγγίζει το 41,3%. Μάλιστα, στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η πτώση ανέρχεται σε 43,5% και 45,2% αντίστοιχα. Παρά το γεγονός αυτό, δεν διαφαίνεται κάποια βελτίωση, τουλάχιστον άμεσα, καθώς η πτωτική πορεία των τιμών δεν δείχνει σημάδια «κόπωσης». Οπως αναφέρει η ΤτΕ στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που δημοσιοποίησε πρόσφατα, προβλέπεται διατήρηση της πορείας μείωσης των τιμών και για τα προσεχή τρίμηνα, έστω κι αν αυτό θα συμβεί με πιο συγκρατημένο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ΤτΕ, «η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια, η οποία σε πολλές περιπτώσεις βασίστηκε σε πλασματικές και όχι σε πραγματικές αξίες, αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου εξακολουθούν να αποθαρρύνουν τη ζήτηση».

Στον αντίποδα, στην Ε.Ε. η συντριπτική πλειονότητα των αγορών έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο να καταγράφεται άνοδος 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη άνοδος διαμορφώθηκε σε 3%. Τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών σε ετήσια βάση κατέγραψε η Ουγγαρία με το εντυπωσιακό 15,2%, ενώ έπονται η Αυστρία με άνοδο τιμών κατά 13,4% και η Σουηδία, όπου οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 12,5%. Σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι αγορές της Μεγάλης Βρετανίας με 8%, της Ισλανδίας με 7,9% και της Ιρλανδίας με 7,4%. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εξαιρουμένης της Ιταλίας, όπου η εικόνα της αγοράς κατοικίας μοιάζει να επιδεινώνεται λόγω των «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών, που εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 200 δισ. ευρώ, στη μεν Πορτογαλία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη δε Ισπανία οι τιμές ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,3%.

Στις αγορές των Βαλκανίων οι τιμές επίσης αυξήθηκαν. Στη Βουλγαρία οι αξίες ενισχύθηκαν κατά 4,5% και στη Ρουμανία κατά 2,9%, καθώς η ζήτηση για απόκτηση ακινήτων και στις δύο προαναφερθείσες χώρες έχει ανακάμψει. Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ελληνικές εταιρείες που είχαν αποκτήσει οικόπεδα στις εν λόγω χώρες τα τελευταία χρόνια, με πρόθεση να τα αναπτύξουν, εξετάζουν την αναθέρμανση των σχετικών σχεδίων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή