Εθνοπρεπής αδαημοσύνη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποτε νιώθουμε ότι προσβλήθηκαν τα ιερά και τα όσιά μας, παίρνει φωτιά το εθνικοθυμικό μας και ξιφουλκούμε με τέτοια σπουδή που συχνά αυτοτραυματιζόμαστε. Και την παθαίνουμε σαν εκείνους που θέλουν να διδάξουν «σωστά ελληνικά» τους άλλους και πέφτουν οι ίδιοι σε απανωτά σφάλματα. Και πόσα δεν ακούει ακόμη, λ.χ., η κ. Αντζελα Δημητρίου για το «ουδείς άσφαλτος» που είπε κάποτε. «Ασφαλτος; Χα! Η ανελλήνιστη!» Υπόδειγμα ορθοέπειας δεν είναι η κ. Δημητρίου, με το «άσφαλτος» όμως έπεσε μέσα, ίσως κατά τύχη ή και κατά λάθος. Αν οι επικριτές της άνοιγαν ένα λεξικό θα έβλεπαν πως η λέξη «άσφαλτος» με τη σημασία του αλάνθαστου είναι ήδη μεσαιωνική. Και; Τα λεξικά θα ρωτήσουν οι αυθεντίες;

Πολλοί, λοιπόν, έσπευσαν να δηλώσουν προσβεβλημένοι από την κάλυψη της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών από το NBC. Αιτία, τι άλλο, το όνομα του «κρατιδίου» στα βόρεια σύνορά μας. FYROM το θέλουμε εμείς, ή ΠΓΔΜ, Μακεδονία το αποκαλεί από χρόνια η μισή ανθρωπότητα· και σκέτη Γουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (χωρίς Π ή F) την αποκαλούσαμε κι εμείς επί δεκαετίες, αποδεχόμενοι έμπρακτα ότι πλην της ελλαδικής Μακεδονίας, που είναι ελληνική, υπάρχει κι ένα κομμάτι της σλαβικό. Κάτι τέτοιο είπαν και οι του NBC: ότι η ΔΟΕ αναγνωρίζει τη χώρα ως FYROM, πολύς κόσμος όμως τη λέει Μακεδονία. Αυτό ήταν. «Προσβολή! Συνωμοσία! Ντροπή! Πού είναι το κράτος;»

Μέσα στον πανικό βρέθηκε και μια εφημερίδα να αναγγείλει με πρωτοσέλιδη χαιρεκακία τη «Γελοιοποίηση του δικτύου NBC». Αντιγράφω: «Οι παρουσιαστές, αφού αποκάλεσαν τα Σκόπια ως “Μακεδονία”, υπέπεσαν και σε γκάφα για τα… χρυσά μετάλλια του Φιλίππου». Και: «Οχι μόνο αποκάλεσε “Μακεδονία” τα Σκόπια, αλλά έκανε και ευφυολόγημα πέφτοντας σε χειρότερη γκάφα. Είπε δηλαδή ο τηλεπαρουσιαστής του NBC ότι ο Φίλιππος, ο βασιλιάς της “Μακεδονίας”, “είχε πάρει τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιάδα”! Σε τέτοια παγίδα μπορεί να πέσει κάποιος μόνο αν δεν ξέρει καθόλου ιστορία!». Δικά τους τα θαυμαστικά, δικά τους και τα ειρωνικά αποσιωπητικά πριν από τα «μετάλλια του Φιλίππου».

Θεωρούν λοιπόν οι ιστοριοδίφες μας ότι ο Φίλιππος ο Β’ δεν πρώτευσε ποτέ σε Ολυμπιακούς, αφού δεν συμμετείχε ποτέ. Και κοροϊδεύουν τους Αμερικανούς για την αδαημοσύνη τους. Αν είχαν την υπομονή ν’ ανοίξουν κάνα βιβλίο πριν αναθεματίσουν, θα έβαζαν το γιαταγάνι σε θέση ανάπαυσης. Κι αν τους έπεφτε βαρύς ο Πλούταρχος και ο βίος τού Αλεξάνδρου, που ιστορεί πως ο Φίλιππος έμαθε «κατά τον αυτόν χρόνον» ότι θριάμβευσε το άλογό του στην Ολυμπία, γεννήθηκε ο Αλέξανδρος και νικήθηκαν οι Ιλλυριοί από τον Παρμενίωνα, μια ταχύτατη βόλτα στο Ιντερνετ θα τους ηρεμούσε. Θα διάβαζαν σε μια ανάρτηση του πρώην υπουργού Νίκου Μάρτη, της Ν.Δ., για τη συμμετοχή των Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς ότι ο Φίλιππος νίκησε όντως τρεις φορές, τα άλογα και τα άρματά του δηλαδή. Μα, να μας μαθαίνει ελληνική ιστορία το NBC;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή