Οι νεοσταλινικοί κάνουν χιούμορ

Οι νεοσταλινικοί κάνουν χιούμορ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στάλιν είχε χιούμορ. Και μη με ρωτήσετε ποιοι δεν το εκτιμούσαν, διότι η Ιστορία φρόντισε να σβήσει τα ίχνη τους. Του άρεσε να κάνει και πλάκα. Επειδή έπασχε από αϋπνίες, λέγεται πως με τη συνοδεία του σωσία του έπαιρνε το αυτοκίνητο και, όπου συναντούσε κάναν τύφλα στο μεθύσι από τη βότκα να σέρνεται στο πεζοδρόμιο, τον χαιρετούσε μαζί με τον σωσία του στρατιωτικά. Δεν ξέρω πόσοι έμεναν στον τόπο. Και ένας Στάλιν τους έφτανε. Ομως ο ίδιος το διασκέδαζε.

Ο προλεταριακός μύθος, κατά το αστικός, μας λέει επίσης πως συνήθιζε να τηλεφωνεί σε διαφόρους μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα και να μιλάει μαζί τους για ώρες. Το αίμα πάγωνε στις φλέβες τους όταν άκουγαν «εδώ σύντροφος Στάλιν», αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να του απαντήσει «πήρατε λάθος αριθμό» – όπως με τις εισπρακτικές. Eνας εξ αυτών, αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο Ιλία Eρενμπουργκ. Αφού τον κράτησε για ένα δίωρο ο Στάλιν, λίγο πριν κλείσει, τον ρώτησε τι γίνεται με την τελευταία του ποιητική συλλογή, την οποία είχε τελειώσει, όπως του είχε πει, πριν από έναν χρόνο. Εκείνος του απάντησε ότι την παρέδωσε στην Εταιρεία Συγγραφέων αλλά, αν και πέρασαν μήνες, δεν του απάντησαν. Και ο Στάλιν: «Πες μου πώς θα προχωρήσει η υπόθεση διότι έχω κι εγώ τεράστια προβλήματα με τη γραφειοκρατία τους».

Σε μια εκδοχή χαμηλότερης πολιτικής, θυμάμαι στην τηλεόραση τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Τσάβες, πριν αναληφθεί, να συζητάει με κάτι Ινδιάνους τους οποίους είχε επισκεφθεί στο αγρόκτημά τους. Ατμόσφαιρα με κοτούλες που κακάριζαν και γελαδίτσες που μουγκάνιζαν. Οι συνομιλητές κάθονταν γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι. Ο πρόεδρος άκουγε προσεκτικά τα αιτήματα κι όταν τελείωσαν ζήτησε να του φέρουν μια τηλεφωνική συσκευή και να τον συνδέσουν με τον αρμόδιο υπουργό. Επαναλαμβάνει ό,τι του είπαν οι αγρότες και, πριν κλείσει, του δίνει εντολή να ικανοποιηθούν αμέσως όλα τα αιτήματα. Μετά στρέφεται προς τους παρισταμένους και τους διαβεβαιώνει ότι όλα είναι εντάξει.

Δεν ξέρω ποια από τις δύο μεθόδους θα υιοθετήσει ο κ. Φλαμπουράρης στον ιστότοπο που δημιούργησε για να επιλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και να πατάξει τη γραφειοκρατία της διοίκησης. Θα ζητάει να τον ενημερώσουν για τη συνέχεια της υπόθεσής τους, γιατί αντιμετωπίζει κι αυτός προβλήματα, όπως ο Στάλιν; Ή θα σηκώνει το τηλέφωνο, όπως ο Τσάβες, για να θεραπεύει πάραυτα πάσα νόσον; Ο Στάλιν έκανε πλάκα σαρκάζοντας την πραγματικότητα, όπως σάρκαζε και την ανθρώπινη ζωή. Ο Τσάβες δεν νομίζω ότι έκανε πλάκα. Πίστευε ότι η πραγματικότητα εξαρτάται από τις εντολές του. Είχε στόχο να αναληφθεί μετά θάνατον.

Οι νεοσταλινικοί που μας κυβερνούν δεν έχουν ούτε μεταφυσικές ανησυχίες ούτε τους απασχολούν οι αντιστάσεις της πραγματικότητας. Ο κ. Πετρόπουλος είπε πως τον σταματούν στον δρόμο «ελεύθεροι επαγγελματίες» για να τον συγχαρούν για το ασφαλιστικό. Κάποιος άλλος είπε ότι το 2016 δημιουργήθηκαν 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Και ο κ. Φλαμπουράρης είναι αρμόδιος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Απ’ όλες τις ιστορίες διαλέγουν αυτή με τον σωσία. Μάλλον μας παίρνουν για μεθυσμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή