ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αξιολόγηση της ισραηλινής οικονομίας

Ο ελληνικός μικρόκοσμός μας ξημερώνει και βραδιάζει με την αξιολόγηση. Βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τα σούρτα-φέρτα των υπουργών με τον τορβά επ’ ώμου στο Χίλτον. Η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, μας παραμυθιάζει: κάθε βδομάδα διαπιστώνει πρόοδο και κάθε μήνα κλείνει τη διαπραγμάτευση. Εν τω μεταξύ η οικονομία βυθίζεται στην αβεβαιότητα, επιχειρήσεις κλείνουν, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται και στο τέλος, για να συμπληρώσουν λίγα ένσημα, στέλνονται 64χρονοι να δουλέψουν 12 μήνες ως… τραυματιοφορείς σε κρατικά νοσοκομεία.

Κι ενώ η Ελλάδα βουλιάζει στην απραξία των ρεμπεσκέδων της μεταπολίτευσης και στις ιδεοληψίες των γεροντοπαλίκαρων του Πολυτεχνείου, η Intel εξαγόρασε, έναντι 15 δισ. δολαρίων, την ισραηλινή εταιρεία λογισμικού αυτόνομης οδήγησης Mobileye. Τι είναι 15 δισ. δολάρια; Κάτι παραπάνω από τα διπλά που χρειάζεται κοτζάμ ελληνικό κράτος τον Ιούλιο για να μη χρεοκοπήσει. Γι’ αυτά λιώνει τις σόλες του πηγαινοερχόμενος στο Χίλτον ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ισραηλινή οικονομία πέρασε τη δική της αξιολόγηση πολύ πριν από τη δική μας και μάλιστα χωρίς να της το ζητήσει κάποιος. Μετά μια φοβερή κρίση πληθωρισμού (450% είχε φτάσει το 1984), η ισραηλινή Βουλή αποφάσισε την απελευθέρωση αγοράς-επαγγελμάτων, καθώς και τη δραστική περικοπή του κράτους. Οι δημόσιες δαπάνες από 60% του ΑΕΠ το 1986 έπεσαν κάτω από το 40% το 2015. Κι αυτό, ενώ μεγάλωσε η κρατική προστασία των πιο αδύναμων. Την περίοδο της περικοπής των κρατικών δαπανών φτιάχτηκε το Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας, αυξήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες για ανέργους, συνταξιούχους και για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το δημόσιο χρέος από 165% του ΑΕΠ το 1986 είναι σήμερα 62,4% του ΑΕΠ.

Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ψήφο εμπιστοσύνης 15 δισ. στην ελληνική οικονομία, διότι πάμε από την παλαιοκομματική Δεξιά στο χειρότερο, δηλαδή στην Πρώτη Φορά Αριστερά. Τα προνόμια όσων είναι ήδη στην αγορά προστατεύονται με ποικίλους νόμους και περισσότερες ρυθμίσεις. Οι νέοι, όταν δεν απαγορεύεται να επιχειρήσουν σε έναν κλάδο, τιμωρούνται με υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές μόλις τολμήσουν να μπουν σε οποιονδήποτε άλλο. Οι κυβερνήσεις ομνύουν στην πάταξη της γραφειοκρατίας για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ βάζουν ακόμη περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια σε όποιον θέλει να επενδύσει. Ας σκεφτούμε τι θα τράβαγε αν ήθελε κάποιος να χτίσει στην Ελλάδα γραφεία –λέμε τώρα!– σαν αυτά που κάνει η Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας. Φυσικά δεν θα μπορούσε να τα φτιάξει διότι η δόμηση απαγορεύεται εκεί όπου «άπαξ δάσος…», κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές NATURA όπως έχει χαρακτηριστεί η μισή Ελλάδα κ.λπ. Ακόμη κι αν γλίτωνε όλα αυτά κι έβρισκε αγρό κατάλληλο να χτίσει, η έκταση πιθανότατα θα προστατεύεται ως «γη υψηλής παραγωγικότητας». Το 2016 η λαοπρόβλητος της ΠΦΑ επανέφερε την απαγόρευση οικοδόμησης σε γη –τρέχα γύρευε τώρα– υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας!

Τώρα, πώς γίνεται να είναι όλη η Ελλάδα άναρχα δομημένη, ενώ κάθε σπιθαμή γης προστατεύεται; Αυτό είναι άλλο ζήτημα, αλλά το βασικό είναι πως Mobileye στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει. Κάποιος ή και περισσότεροι νόμοι θα την είχαν απαγορεύσει…