Τα μυστήρια του πλεονάσματος

Τα μυστήρια του πλεονάσματος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δηλαδή, τι περισσότερο θα έκανε η Ν.Δ. ώστε «δεν θα υπήρχαν όχι μόνο τα θετικά αντίμετρα αλλά τα αρνητικά μέτρα θα ήταν πολύ περισσότερα», όπως έγραψε ο κ. Νίκος Φίλης («Εφημερίδα των Συντακτών» 3.5.2017); Πόσο παραπάνω θα πήγαινε το πλεόνασμα, αυτό που με χίλια βάσανα και περισσότερους φόρους πέτυχαν οι Ελληνες και υπερηφανεύεται ο πρωθυπουργός; Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ως κεντρικό άξονα του προγράμματός του το 2% του ΑΕΠ –τόσο, λέει, χρειάζεται για να έχει ελπίδες ανάκαμψης η οικονομία– και με τα μέτρα της κυβέρνησης έφτασε το 3,9%.

Καλά κάνει και κλείνει την αξιολόγηση η κυβέρνηση. Αλλά δεν μπορεί να προπαγανδίζουν ότι άλλοι θα έπαιρναν περισσότερα μέτρα, όταν αυτοί πήραν αχρείαστα στραγγίζοντας τους πολίτες με την υψηλή φορολογία και τις επιχειρήσεις με τα μη καταβληθέντα ληξιπρόθεσμα.

Από την άλλη μεριά ο κ. Τσακαλώτος ψέγει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας παρήγαγε […] ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία;» (Alpha TV 3.5.2017). Ο κ. Τσακαλώτος αντιλέγει ότι «αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Αρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017». Και τι ακριβώς έχει το 2017 που δεν έχει το 2016; Να σημειώσουμε εδώ ότι ο στόχος για το 2016 ήταν 0,5% και οι φορολογούμενοι το έκαναν (με το ζόρι, μεν, αλλά το έκαναν) 3,9%. Είχαμε υπερπλεόνασμα 3,4%. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μόλις το 0,5% από τα επιπλέον, για να χρηματοδοτηθούν οι παιδικοί σταθμοί, να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί, να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 20% και να μειωθεί ο ΦΠΑ στους αγρότες από το 23% στο 13%.

Δηλαδή, η κυβέρνησή του μοίρασε 620 εκατ. ευρώ (το πήραν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλες ευπαθείς ομάδες) χωρίς καν να έχει οριστικά στοιχεία του πλεονάσματος. Τώρα που έχουμε στοιχεία, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για την οικονομία και την κοινωνία; Μήπως φοβάται ο κ. Τσακαλώτος ότι το 3,9% είναι απλώς ένα γιούργια που δεν θα έχει συνέχεια και γι’ αυτό φροντίζει να επιτύχει τον στόχο του 1,75% για το 2017 με το προηγούμενο πλεόνασμα; Ή ετοιμάζεται πάλι να εξανεμίσει το αποθεματικό που έχει (1 δισ.) στο τέλος του έτους για να δώσει βοήθημα που θα βαφτίσει «13η σύνταξη» ενώ οι αγρότες θα συνεχίσουν να πληρώνουν υψηλό ΦΠΑ και τα παιδάκια θα μένουν δύο χρόνια εκτός βρεφονηπιακών σταθμών;

Με αυτή την κυβέρνηση όλα είναι πιθανά. Εκτός από το να δούμε προκοπή στον τόπο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή