ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ο Ζαφείριου απέθανεν ενδόξως…»

​​Ημουν 17 χρονών όταν διάβασα το εμβληματικό αντιπολεμικό μυθιστόρημα «Η ζωή εν ταφώ» του Στρατή Μυριβήλη, το οποίο περιγράφει τη ζωή των στρατιωτών στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενα απόσπασμα μου έκανε τότε πολύ μεγάλη εντύπωση, ώστε το θυμάμαι ακόμα και σήμερα. Το αποδίδω από μνήμης και ελπίζω ότι δεν μου έχει ξεφύγει καμία λέξη: «Ο Ζαφείριου απέθανεν ενδόξως μαχόμενος κατά των Ελληνογαλλικών σκατών και δεν επρόλαβε να είπη “Ζήτω η Πατρίς”, καθότι μπουκωμένος». Πώς συνέβη το ατύχημα; Οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν για τις ανάγκες τους ένα λάκκο. Κάποια στιγμή ο λάκκος γέμισε και ο αξιωματικός Ζαφείριου διέταξε τους στρατιώτες να τον σκεπάσουν και να ανοίξουν έναν άλλο, σε διαφορετικό σημείο, για τον ίδιο σκοπό. Οι στρατιώτες, αντί να τον σκεπάσουν σωστά, τον πασπάλισαν πρόχειρα με λίγο χώμα και δεν έβαλαν κανένα σημάδι στην περίμετρο. Περπατώντας ο Ζαφείριου, μέσα στο μαύρο σκοτάδι για να πάει στον νέο λάκκο, έπεσε μέσα στην καμουφλαρισμένη παγίδα! Αυτό ήταν το «ένδοξο» τέλος του Ζαφείριου.

Εχουν περάσει περίπου 100 χρόνια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σαν άξιοι απόγονοι των στρατιωτών συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρές καταστάσεις με υπερβολική προχειρότητα και επιπολαιότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες. Θα περιγράψω ορισμένα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.

• Σώρρας. Πρόκειται για την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση προχειρότητας. Ο Σώρρας απέκτησε φανατικούς οπαδούς και 216 γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μετά την απίθανη απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών (67650/13), η οποία μεταξύ άλλων αποφάνθηκε ότι: «Στην υπό κρίση περίπτωση αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού ύψους 600 δισ. ευρώ που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρεία επενδύσεων με την επωνυμία Red Panther Limited που εδρεύει στο Λονδίνο…». Προσέξτε με πόση επιπολαιότητα η Πρωτοδίκης αποφαίνεται ότι «αποδείχθηκε» ότι ο κατηγορούμενος διαχειρίζεται 600 δισεκατομμύρια ευρώ. «Κοντά στον νου και η γνώση», όπως έλεγαν οι παλαιότεροι. Ο Bill Gates, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, διαθέτει μόνον… 75 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ όλοι μαζί οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο υπολείπονται του Σώρρα, γιατί διαθέτουν μόνον 505,4 δισεκατομμύρια δολάρια! Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να διαθέτει περιουσία μεγαλύτερη από το σύνολο της περιουσίας των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στη γη και να μην τον ξέρει ούτε ο θυρωρός του; Μόνο στην Ελλάδα μπορούσε να συμβεί αυτή η μοναδική περίπτωση. Φυσικά, οι συνέπειες είναι τραγικές. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν στείλει εξώδικα στις εφορίες και στις τράπεζες ζητώντας να εξοφληθούν τα χρέη τους από τα 600 δισεκατομμύρια που διέθεσε ο Σώρρας για τον σκοπό αυτό!

Φαίνεται όμως ότι στην περίπτωση του Σώρρα κυριάρχησε παντού η προχειρότητα και η επιπολαιότητα. Οταν το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις (Ιανουάριος 2017) και ο κλοιός έσφιγγε γύρω από τον Σώρρα, μόνο οι Αρχές δεν πήρανε χαμπάρι ότι ο δισεκατομμυριούχος θα την κοπάναγε. Αντί λοιπόν να τον παρακολουθούν ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα, περίμεναν την καταδίκη για να τον αναζητήσουν. Μάταια όμως.

Η Δικαστική και η Εκτελεστική Εξουσία σε απόλυτο συγχρονισμό επιπολαιότητας και προχειρότητας. Φυσικά, όπως πάντοτε τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα, η Εισαγγελία ζητά την επανεξέταση της υπόθεσης προκειμένου να ανακληθεί η αρχική απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών (67650/13). Αν το είχαν κάνει το 2013, σίγουρα θα είμαστε καλύτερα. Επιπλέον ο δικηγόρος του Σώρρα μάς κάνει και πλάκα λέγοντας: «Βρέστε τον Χριστοφοράκο και μετά θα βρείτε και τον Σώρρα»!

• ΕΦΚΑ. Αναζήτησα στο Google το λήμμα «ΕΦΚΑ» (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) και βρήκα 1.300.000 αποτελέσματα. Μόνο το πλήθος των αναφορών αναδεικνύει το αλαλούμ που έγινε με την ενοποίηση των αρχείων. Μπήκα και εγώ, από περιέργεια, στη μερίδα μου στο site της ΗΔΙΚΑ, και διαπίστωσα ότι η σύζυγός μου, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, είναι κατά 19 χρόνια νεότερη! Ξέρετε ποιο είναι το τρελό στην περίπτωση αυτή; Στη μερίδα μου, το ΑΜΚΑ της συζύγου μου είναι σωστό. Ως γνωστόν τα 6 πρώτα ψηφία του ΑΜΚΑ αντιπροσωπεύουν την ημερομηνία γέννησης. Κατά συνέπεια έχουν τη σωστή ημερομηνία γέννησης και είναι πραγματικά απορίας άξιον και σαφέστατη ένδειξη της προχειρότητας το γεγονός ότι στο πεδίο Ημερομηνία Γέννησης έχουν καταχωρίσει λάθος ημερομηνία. Να ήταν μόνον αυτό το πρόβλημα. Με μια περιήγηση στη μερίδα μου διαπίστωσα ότι οι περισσότερες σελίδες είναι «υπό κατασκευή» ακόμα. Αλήθεια, πόση επιπολαιότητα απαιτείται για να νομίζει κάποιος ότι μπορεί να ενοποιήσει στοιχεία από διάφορα αρχεία χωρίς να υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε ασφαλισμένο; Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ δήλωσε ότι «τα λάθη θα διορθωθούν σε 30 χρόνια»!

• Τελικός Κυπέλλου 2017. Δεν αναφέρομαι στο αποτέλεσμα. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Παρακολουθήστε τα γεγονότα που προηγήθηκαν του αγώνα για να διαπιστώσετε ότι στην προχειρότητα παίρνουμε άριστα με τόνο. Μεσάνυχτα της Πέμπτης (προπαραμονής του αγώνα), ο υφυπουργός Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποφασίζουν ότι ο αγώνας πρέπει να αναβληθεί λόγω μη αριθμημένων εισιτηρίων. Στο μεταξύ, τα εισιτήρια είχαν ήδη διατεθεί. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, παρά την αντίρρηση των παραπάνω, αποφασίζεται να διεξαχθεί ο αγώνας την ίδια ημέρα και ώρα στο ορισμένο γήπεδα και να τοποθετηθούν αυτοκόλλητα στα καθίσματα. Φυσικά ακολούθησαν τα έκτροπα πριν ξεκινήσει ο αγώνας, τα οποία ευτυχώς περιορίστηκαν μόνο σε τραυματισμούς. Γλιτώσαμε τους θανάτους. Και το κερασάκι στην τούρτα: Το γήπεδο κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κόστισε κάπου 63 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν έχει τουαλέτες στο ένα πέταλο! Τύφλα να έχουν οι φαντάροι του Ζαφείριου, εμείς οι σύγχρονοι τους ξεπερνάμε γιατί δεν φτιάχνουμε καμία τουαλέτα.

• Πανελλαδικές Εξετάσεις. «…θα καταργήσουμε τις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα λύκεια και για τα πανεπιστήμια. Διαβεβαιώνω τη Ν.Δ. ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι θα κάνουμε με τα νιάτα της πατρίδας μας. Η δική μας αρχή είναι ότι ο κάθε νέος έχει δικαίωμα στις σπουδές και η πολιτεία έχει υποχρέωση να τις παράσχει». Αν νομίζετε ότι η δήλωση αυτή είναι πρόσφατη, είστε γελασμένοι. Είναι απόσπασμα από τον προεκλογικό λόγο του Ανδρέα Παπανδρέου στις 15 Οκτωβρίου 1981 στην Αθήνα. Yστερα από 37 χρόνια, ο σημερινός Πρωθυπουργός (κακέκτυπο του Ανδρέα Παπανδρέου) αναγγέλλει ότι θα καταργηθούν οι Πανελλήνιες Eξετάσεις για να συμπληρώσει ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα γίνει αυτό». Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Να υπόσχονται πράγματα που δεν γνωρίζουν αν και πώς θα υλοποιηθούν; Στο διάστημα αυτό το μόνο που άλλαξε είναι το όνομά τους, και αναφέρονται σαν «Πανελλαδικές» αντί για «Πανελλήνιες», και το πλήθος των εξεταζόμενων μαθημάτων το οποίο μεταβάλλεται κατά τη βούληση των υπουργών οι οποίοι εκπαιδεύονται στα υπουργικά καθήκοντα στου «Κασίδη το κεφάλι», δηλαδή στη νεολαία μας. Οπως γράφει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις η «ΚτΚ» στις 14 Μαΐου 2017, «Οκτώ συστήματα και δεκαπέντε βασικές αλλαγές επ’ αυτών συνθέτουν το ράβε-ξήλωνε στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αλλά αν προστεθούν και οι μικροαλλαγές ο αριθμός εκτινάσσεται περίπου στις 40!». Η παιδεία μας, που αποτελεί το θεμέλιο για το μέλλον της χώρας μας, αντιμετωπίζεται με τόση επιπολαιότητα και προχειρότητα που κατά την ταπεινή μου γνώμη αποτελεί εθνικό κίνδυνο.

• Υπουργείο Πολιτισμού. «Δεν υπάρχει», όπως λένε και οι νέοι μας. Τη μια μέρα διαπιστώνει ότι υπάρχουν αρχαία στο Ελληνικό, την άλλη κατόπιν ενδελεχούς μελέτης διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν. Τότε ακριβώς πεισμώνει και ανακαλύπτει τα διατηρητέα σιλό στο λιμάνι του Πειραιά και προτείνει να εξαιρεθούν από τη συμφωνία για να γίνουν μουσείο. Το μνημείο στην Αμφίπολη είναι Μακεδονικό, αλλά μπορεί να είναι και Ρωμαϊκό, ανάλογα με το ποιος είναι ο υποβολέας. Τέλος, τα λάθη σε πινακίδες και ανακοινώσεις πάνε σύννεφο!
Κακομοίρη Ζαφείριου, εσύ έφυγες νωρίς και δεν πρόλαβες να δεις αυτά που ζούμε σήμερα!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.