Υψηλές προσδοκίες ή εγκληματική αφέλεια;

Υψηλές προσδοκίες ή εγκληματική αφέλεια;

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο και αν δηλώνει ότι τους αγαπά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν θα θέλει να ακούει για Ελληνες αυτή την περίοδο, καθώς ο κλοιός της έρευνας για τις «σχέσεις» της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία στενεύει γύρω του. Αιτία είναι ένας Ελληνοαμερικανός, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, τον οποίο χθες χαρακτήρισε «νεαρό, χαμηλόβαθμο εθελοντή», ο οποίος «έχει ήδη αποδειχθεί ψεύτης» και τον οποίο «λίγοι γνώριζαν». Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου και έχει ομολογήσει ότι από αυτή τη θέση ήταν σε επαφή με ξένους συνδέσμους που του μετέφεραν ότι οι Ρώσοι κατείχαν «βρώμα» εναντίον της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον υπό τη μορφή χιλιάδων emails. Μαζί τους προσπαθούσε να κλείσει ένα «ιστορικό» ραντεβού του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον κ. Τραμπ, ή έστω άλλων στελεχών της εκστρατείας του με Ρώσους αξιωματούχους. Οι επαφές του είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών ήδη από την προεκλογική περίοδο και η αρχική του κλήτευση για κατάθεση έγινε τις πρώτες ημέρες της προεδρίας Τραμπ – για την ακρίβεια, την ίδια ημέρα που ο νέος πρόεδρος είχε προσκαλέσει σε γεύμα τον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι, όπου σύμφωνα με τον τελευταίο ο πρόεδρος του είχε ζητήσει να είναι πιστός.

Οταν το καλοκαίρι του 2016 ο κ. Παπαδόπουλος συναντούσε στην Αθήνα πολιτικούς και επιχειρηματίες, ακόμη και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν σύμβουλος του υποψηφίου Τραμπ. Το μήνυμά του για υποστήριξη των ΗΠΑ στην ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ ταίριαζε με τις ελληνικές επιδιώξεις. Ενδεχομένως, να υποσχόταν και μια καλύτερη σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία, που οι συνομιλητές του ήλπιζαν ότι θα ευνοούσε την Ελλάδα. Οταν ο κ. Τραμπ εξελέγη, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα του δώσει όποια θέση του ζητήσει. Ισως να ήταν η εμπλοκή του στην έρευνα που τον κράτησε εκτός κυβέρνησης, ή μπορεί απλώς να ήταν η αμετροέπειά του – μια εγκληματική αφέλεια (κάποιοι μιλούν για «εγκληματική ανοησία»), η οποία τον έκανε εύκολο στόχο για τις διωκτικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος όχι μόνον δεν ανέλαβε κάποια θέση αλλά αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είπε ψέματα στο FBI για τη σχέση του με τους ρωσικούς συνδέσμους. Μέχρι τη Δευτέρα, όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του, κανείς δεν γνώριζε τίποτε γι’ αυτήν. Η αναφορά του, όμως, στα δικαστικά έγγραφα ως «πρόθυμου μάρτυρα», κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί όλο αυτό το διάστημα να φοράει κοριό, σε μια προσπάθεια των Αρχών να φτάσουν στην άκρη του νήματος. Αν ο κ. Παπαδόπουλος ήταν όντως το δόλωμα, οι συνομιλητές του μάλλον βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των Αρχών. Λογικό είναι, λοιπόν, ο πρόεδρος Τραμπ να πνέει μένεα, όπως έγραφε η Washington Post, και να παρουσιάζει τον Ελληνοαμερικανό ως έναν νεαρό χαμηλόβαθμο εθελοντή – η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι δεν ενεργούσε ποτέ για λογαριασμό της εκστρατείας. Το τελευταίο, βέβαια, μένει να αποδειχθεί, αλλά το «άδειασμα» του κ. Παπαδόπουλου είναι ένα μάθημα και για εμάς τους Ελληνες, που όσο δύσπιστοι είμαστε μεταξύ μας, τόσο εύκολα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε τρίτους, είτε αυτός είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είτε ένας νεαρός σύμβουλός του που τυγχάνει να είναι συμπατριώτης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή