ΑΠΟΨΕΙΣ

Δέσποτα ευλόγησον την ένωσιν ΑΕΙ-ΤΕΙ

​Την πόρτα του υπουργικού γραφείου του στους δημάρχους, τους περιφερειάρχες, τους μητροπολίτες και τους βουλευτές άνοιξε ο Κώστας Γαβρόγλου για να συζητήσει μαζί τους για τις συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ της περιφέρειας. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη σχετική συνεδρίαση για το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ στα Ιόνια Νησιά μετείχαν δύο πανεπιστημιακοί και δέκα δήμαρχοι και βουλευτές των Ιονίων. Ελειψαν βέβαια οι μητροπολίτες, αλλά μάλλον ήταν διότι οι απόψεις τους είχαν ήδη κοινοποιηθεί στο περιφερειακό κονκλάβιο.

Ενδεικτικά, στη Ζάκυνθο λόγο είχε και η τοπική μητρόπολη για τις εξελίξεις στο τοπικό ΤΕΙ. Στο πανέμορφο νησί λειτουργεί το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος με κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Πέρυσι εισήχθησαν 9 και φέτος 8 υποψήφιοι από τα Γενικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια. Και αυτό παρότι ο κ. Γαβρόγλου αύξησε τις θέσεις εισακτέων από 120 το 2016, σε 130 φέτος. Καθώς το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, όταν έγινε λόγος αλλαγών στο τμήμα, αντέδρασαν οι φοιτητές, ενώ στις συζητήσεις έλαβαν μέρος γονείς φοιτητών και ο μητροπολίτης Ζακύνθου.

Οσο για τους πολιτικούς, την άνοιξη ο εκ Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε με τον Κ. Γαβρόγλου και επαναβεβαίωσε την πρόθεση για στήριξη του τμήματος. Ο κ. Κοντονής μετείχε στην πρόσφατη συνάντηση των «10» αλλά στο δελτίο Τύπου παρουσιάστηκε όχι ως υπουργός Δικαιοσύνης αλλά απλώς ως βουλευτής. Να υποθέσω ότι η απάλειψη της υπουργικής του θέσης έγινε για λόγους… ψηφοθηρικής ισονομίας.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι εξοργίστηκαν διότι ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αρτα, τόπο καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα. Ομως, προς Θεού, μη δυσπιστείτε. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν με όρους ακαδημαϊκότητας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας και απέστρεψε το βλέμμα από τον υπουργικό του καθρέφτη… Προ έτους ο κ. Γαβρόγλου παραλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας και των Θρησκευμάτων από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος παρέδωσε μαθήματα πολιτικού ήθους και συνέπειας (έστω κι αν διαφωνούσε κάποιος μαζί του). Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά ο νυν υπουργός, ομότιμος πανεπιστημιακός του Πανεπιστημίου Αθηνών, επαναλαμβάνει τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνοντας απλώς μικροπολιτική.